Gå till innehållet

Dockanparken i Helsingborg vinner Landmärket

Dockanparken med Djungellekplatsen i Helsingborg vinner Landmärket för årets bästa landskapsarkitektur. Bakom projektet står Helsingborgs stad och Krook och Tjäder arkitekter.

”Helt nära stadens larm men bortom dess faror, gör vinnaren en riktigt bra parks viktiga jobb.”

Så säger prisjuryn om Dockanparken och Djungellekplatsen som stod klar lagom till stadsmässan H22 i Helsingborg som ägde rum i somras.

Parken ligger i Oceanhamnen i Helsingborg, i en torrdocka som tidigare hörde till Helsingborgs varv. Dockan har till större delen fyllts igen men formen syns fortfarande i det nedsänkta och vindskyddade parkrummet. I parken ingår också en lekplats med djungeltema.

Bakom vinnarparken står ett flertal landskapsarkitekter på Helsingborgs stad samt Krook och Tjäder i Malmö:

Sara Schlyter på Helsingborgs stad är projektansvarig för gestaltning och projektering och Johanna Elgström, också på kommunen, är ansvarig för lekplatsen.

Karolina Halldin på Krook och Tjäder är uppdragsansvarig och tillsammans med Elvira Grandin handläggare för gestaltningsprogrammet.

I vinnarteamet ingår även Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborgs stad.

Flera av teammedlemmarna var var på plats och tog emot priset på Arkitekturgalan i Göteborg på måndagen. Sara Schlyter tackade barnen som medverkat i projektet och lyfte samarbetet.

– Vi har gjort det här tillsammans, sa hon på scenen.

Landmärket, som tidigare hette Sienapriset, delas ut av Sveriges Arkitekter och ska gå till “ett landskapsarkitekturobjekt av hög arkitektonisk kvalitet gällande gestaltning, förverkligande och utförande”.

Samtliga årets nominerade till Landmärket hittar du här.

Mer om Arkitekturgalan 2023

Mer att läsa