Gå till innehållet

Merkurhuset i Göteborg vinner Kasper Salin-priset 

Kontorshuset Merkurhuset i centrala Göteborg tilldelas årets Kasper Salin-pris för bästa byggnadsverk. Huset är ritat av Bornstein Lyckefors arkitekter, som numera heter Olsson Lyckefors arkitektur.

“En märkvärdig gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men samtidigt är sin egen.”

Så beskriver prisjuryn det vinnande kontorshuset, som ritats och byggts i anslutning till en byggnad från 1897, ritad av Ernst Krüger. Byggnaden ingår i ett stadsutvecklingsprojekt i centrala Göteborg intill Göta älv.

– I mina ögon är det här ett sorts idealprojekt, på det sätt att man ur en enkel och vacker stomme har fått fram en stor rumsrikedom och med några ovanliga arkitektoniska grepp gett byggnaden en unik karaktär, sa prisjuryns ordförande Stina Johansson i samband med nomineringen av projektet. 

Det är reklambyrån Forsman och Bodenfors som i Merkurhuset fått sitt nya huvudkontor. Inredningen, som är ritad av samma arkitektkontor, var även nominerad till årets pris för bästa inredningsarkitektur, Guldstolen interiör, ett pris som till slut tilldelades Uppsala stadsteater.

Reklambyrån Forsman Bodenfors har huvudkontor i Merkurhuset, ritat av Bornstein Lyckefors genom Per Bornstein, Andreas Lyckefors och Johan Olsson. Även inredningen är ritad av Bornstein Lyckefors.

Hela arkitektteamet bakom vinnarprojektet och representanter från beställarna var på plats och tog emot priset på Arkitekturgalan som i år hölls i Göteborg. Ansvariga arkitekten Per Bornstein tackade på scenen.

– Tack som fan! Alla vet vad det betyder att få det här priset, och hur många gånger man tänkt att man ska få det men inte riktigt trott på det, sa han.

Per Bornstein tog också tillfället att hylla sina beställare för höga ambitioner om att skapa något i världsklass, som ska vara vackert i 100 år, och även tjänstepersonerna på stadsbyggnadskontoret i Göteborg. Till exempel hade det inte funnits fönster i takkuporna om inte bygglovshandläggaren avslagit bygglovet i sista stund.

– Nu är fönstren min favoritdetalj på byggnaden, sa Per Bornstein.

Kasper Salin-priset delas ut av Sveriges Arkitekter och ska gå till “ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet”. Alla nominerade till årets pris hittar du här.

Mer om Arkitekturgalan 2023

Mer att läsa