Gå till innehållet

Regeringen ger besked om operahuset

Regeringen har gett Statens fastighetsverk klartecken att påbörja projektering inför renovering av Kungliga Operan.

– Nu kan vi fortsätta förbereda den omfattande renoveringen av operabyggnaden. Projekteringsarbetet startar direkt efter semestrarna, säger Max Elger, generaldirektör vid Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande.  

Arkitekten har tidigare berättat att det är Ahrbom och partner som, med danska arkitektkontoret Lundgaard och Tranberg som samarbetspartner, tog hem den offentliga upphandlingen för Operans renovering och ombyggnad redan år 2017. Det är också de som nu fortsätter med den återstående projekteringen.

Inför regeringsbeslutet låg två förslag som arkitekterna tagit fram på bordet, den mindre omfattande ”Förstudien” och förslaget på en mer omfattande tillbyggnad ”Alternativet” som skulle ge tillräckligt utrymme för all operans konstnärliga verksamhet inom huset.

Nu ser det ut att bli en lösning mitt emellan. Samtidigt som regeringen gett Fastighetsverket en investeringsram på 325 miljoner, får myndigheten också ett tilläggsuppdrag att ”omdisponera ytor så att Kungliga Hovkapellet kan ha repetitionslokaler i operabyggnaden”. 

– Vi vill skapa ändamålsenliga lokaler för både Kungliga Operan och Operakällaren, bevara byggnadens kulturhistoriska värden, hålla nere kostnaderna och begränsa stängningstiden, säger Max Elger i pressmeddelandet.

Tidplanen är att Operahuset i Stockholm stänger för publik verksamhet i juli 2026.

Mer att läsa