Gå till innehållet

Här är de tre nominerade till Landmärket

Två parker och ett torg är nominerade till priset för bästa landskapsarkitektur, Landmärket, som delas ut av Sveriges Arkitekter.

Det är Dockanparken i Helsingborg av Krook och Tjäder, Hertig Johans torg och gata i Skövde av Land arkitektur samt Siegbahnsparken i Uppsala av Karavan landskapsarkitekter som gör upp om årets pris för bästa landskapsarkitektur. 

– Under juryarbetet har vi sett att naturen fortsätter att ha en given plats i landskapsarkitekturen, vilket på flera sätt är viktigare i dag. Det har också generellt varit fokus på att skapa inkluderande platser för människan, säger juryordföranden Jeanette Nilsson, landskapsarkitekt på Afry, i ett pressmeddelande.

Hon säger också att juryn ser en trend med större fokus på återbruk och att förädla det befintliga och att det finns sådana inslag i flera projekt.

– Det är en trend som jag personligen gärna skulle se ännu mer av, säger Jeanette Nilsson i pressmeddelandet.

De nominerade till Landmärket är:

Dockanparken med Djungellekplatsen, Helsingborg.
Landskapsarkitekt: Helsingborgs stad samt Krook och Tjäder arkitekter i Malmö.
Beställare: Helsingborgs stad
Beskrivning: En lekpark där barnen själva har fått välja tema. Djungel får möta områdets hamnhistoria i den nya stadsdelen Oceanhamnen.
Ur juryns motivering: ”En torrdocka i Helsingborgs hamnområde har fått en ny roll tack vare en stark originalitet i utformningen. Dockanparken, som ligger i ett läge invid den täta, trafikerade staden, tar fasta på de effektfulla kontrasterna med det öppna sundet och platsens hamnhistoria men tar också ett oväntat språng ut i fantasins värld.”

Hertig Johans torg och gata, Skövde.
Landskapsarkitekt: Land arkitektur.
Beställare: Skövde kommun.
Bekskrivning: Torget med tillhörande gata har anor från medeltiden. Målet med ombyggnaden är bland annat att fylla på med nya aktiviteter för invånarna.
Ur juryns motivering: ”Skövde befäster sin roll som centralort med den ambitiösa upprustningen av Hertig Johans torg och gata. Ett harmoniskt och växelrikt promenadstråk utmed Kyrkparken förstärker sambandet mellan stationen och stadens nya finrum. (…) Här får invånarnas vardagsliv en värdig och vacker fond.”

Siegbahnsparken, Uppsala.
Landskapsarkitekt: Karavan landskapsarkitekter.
Beställare: Uppsala kommun.
Beskrivning: Parken ligger strax intill den nya stadsdelen Rosendal. Den är grön och skuggig tack vare många sparade träd och befintlig växtlighet och stenhällar har lyfts fram.
Ur juryns motivering: ”Intrycket är att alla åldrar ska trivas här. Siegbahnsparken är ett starkt exempel på en landskapsarkitektur som med insikt om klimatavtrycket förädlar landskapets former och innehåll utan att kompromissa med gestaltningen. Resultatet är en stilfull och harmonisk helhet.”

Sveriges Arkitekter har delat ut pris för bästa landskapsarkitektur sedan 1987, tidigare under namnet Sienapriset. Årets jury har förutom Jeanette Nilsson bestått av landskapsarkitekterna Martin Arfalk, Mandaworks, och Emily Wade, Landskapslaget och adjungerad professor vid SLU samt Ann-Sofi Noring, styrelseledamot i den internationella museikommittén CIMAM och ledamot i Kungliga Konstakademien.

Vinnaren av Landmärket avslöjas på Arkitekturgalan i Göteborg den 13 mars.

Mer om Arkitekturgalan 2023

Mer att läsa