Gå till innehållet

Kritikerpriset går till film om Carl Nyrén

Dokumentärfilmaren Sven Blume får Kritikerpriset för filmen Det krokiga och det raka, om arkitekten Carl Nyrén.

Sven Blumes dokumentärfilm om hans morfar Carl Nyrén hade premiär på SVT i april 2021. Nu har Blume fått Kritikerpriset på Arkitekturgalan i Göteborg för filmen Det krokiga och det raka.

Sven Blume hoppade upp på scenen för att ta emot den nygjutna plaketten. Han nämnde några av sina favoritbyggnader i filmen, som Balderskolan och Carl Nyréns egna villa i Bromma, Stockholm.

– Min morfar var en väldigt skojig person och hade säkert följt med på festen efter galan om han varit här, sa Sven Blume.

Sven Blumes dokumentärfilm Det krokiga och det raka finns att se på SVT Play.

I filmen, som går att se på SVT Play, ger Sven Blume sin personliga berättelse om Carl Nyrén, en av Sveriges mest framstående 1900-talsarkitekter. Tittarna får möta personen bakom yrkestiteln och besöka byggnader som normalt inte är öppna för allmänheten.

– Jag hittar en bit av Calle i alla husen som porträtteras i filmen. Det blir en varm skildring av en älskad morfar, sa Sven Blume i Arkitekten i april 2021.

”Kritikerpriset 2022 går till en djupt personlig betraktelse om arkitekturens innersta väsen. En poetisk odyssé som leder oss från ett utifrånperspektiv ända in under skrivbordslampornas bleka sken. Här fångas inte enbart en livsgärning, utan essensen i mycket av det som är arkitekturens kärna”, skriver juryn i sin motivering.

Kritikerpriset delas ut varje år av Sveriges Arkitekter och tilldelas upphovspersonen till den bästa arkitekturanalysen som publicerats under senaste året eller till den som gjort den mest anmärkningsvärda insatsen för att stärka ett initierat samtal om arkitektur och samhällsplanering under de senaste åren. Övriga nominerade till årets pris hittar du här.

Mer om Arkitekturgalan 2023

Mer att läsa