Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Dokumentär om Carl Nyrén visas på SVT

I påsk är det tv-premiär för en timmeslång dokumentärfilm om arkitekten Carl Nyrén där tittarna får möta personen bakom yrkestiteln och besöka byggnader som normalt inte är öppna för allmänheten.

Vad säger dokumentären om Carl Nyrén?

– Den berättar om människan bakom husen. Om en till en början osäker, trevande arkitekt som vågar ta mer och mer plats längs vägen. Den visar hans lekfullhet och hans humanism, hur han verkligen bryr sig om människorna som ska vara i husen. Jag hittar en bit av Calle i alla husen som porträtteras i filmen. Det blir en varm skildring av en älskad morfar.

Sven Blume, regissör.

Vad får tittaren veta som inte tidigare varit känt?

– Man får en personligare bild av honom, hur han jobbade, vad han gillade, hur han löste vissa detaljer. Många känner nog inte till den mängd byggnader han gjort under 50 år, få har ju varit med hela vägen och alla känner nog inte till bredden, från Pharmacias stora anläggning i Uppsala till den lilla villan i Äppelviken. I filmen får man också komma in i byggnader som inte är öppna för allmänheten. Och genom mig får man uppleva och se arkitekturen utan att själv vara arkitekt.

Filmen skildrar stundom ganska privat familjen Nyréns liv. Hur har den tagits emot av släktingarna?

– Det har varit jättefint. Min mamma Karin Nyrén är ju inredningsarkitekt och med i filmen och hon liksom jag har fått många långa brev och samtal från släktingar som också börjat rota i sina minnen. Det är som att min morfar och även min mormor har vaknat till liv, inte minst tack vare vhs-banden som vi inte visste fanns och där vi åter får höra Calles röst som den var innan han de sista åren drabbades av afasi.

Vad kom du fram till är Carl Nyréns storhet som arkitekt?

– Jag har fått bekräftat de sanningar jag hört om hans matematiska tänkande och förmåga att hitta enkla, yteffektiva lösningar. Sen är det ljuset i byggnaderna och ett gediget materialtänk. Och att människor är glada över att få vara och verka i hans byggnader. De är funktionella och vackra.

Dokumentären Det krokiga och det raka – en film om arkitekten Carl Nyrén visas på SVT den 2 april klockan 20.00. I höst planeras en turné genom Sverige där filmen kommer att visas i Carl Nyréns byggnader, i samarbete med Folkets bio.

Mer att läsa