Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Fyra är nominerade till Kritikerpriset

Två filmmakare, en redaktör och en tankesmedja nomineras till Kritikerpriset 2022 som delas ut av Sveriges Arkitekter.

Kritikerpriset delas ut av Sveriges Arkitekter varje år för att premiera den bästa arkitekturanalysen eller insatsen för att stärka samtalet om arkitektur och samhällsplanering. 2023 blir det första gången som utdelningen föregås av en nomineringsprocess. Rasmus Waern, Sven Blume, Frida Grahn och tankesmedjan CSAM är nominerade för sina insatser.

– Den höga kvaliteten på bidragen fick oss i juryn att bestämma oss för att för första gången ha nomineringar. Det gör att vi kan lyfta fram fler kritiker och sätta mer ljus på denna del av professionen, säger juryns ordförande Per Bornstein i ett pressmeddelande.

Sven Blume har nominerats för en dokumentärfilm om sin morfar Carl Nyrén. Också Rasmus Waern nomineras för sin insats som filmmakare efter att ha gjort en film om arkitekten Jan Inghe-Hagström. Frida Grahn har varit redaktör för en antologi om den amerikanska arkitekten Denise Scott Brown. Tankesmedjan och galleriet CSAM nomineras för ett utforskande arbete kring området Sofielund i Malmö.

– Vi i juryn för Kritikerpriset vågar säga med bestämdhet att arkitekturkritiken i Sverige lever som aldrig förr. Vi har fått bedöma bidrag av vitt skilda karaktär med genomgående hög kvalitet, säger Per Bornstein i pressmeddelandet.

Här är de nominerade till Kritikerpriset 2022

Sven Blume för dokumentärfilmen Det krokiga och det raka, SVT Play.
Ur juryns motivering: ”För Sven Blume blir filmen ett nytt sätt att knyta an till den morfar som han minns som en sådan, snarare än som en arkitekt. Hans utifrånperspektiv och sympatiskt vardagliga sätt att reflektera kring arkitektur ger också tittarna en chans att komma nära både arkitekten och personen Carl Nyrén.”

Centrum för studier av markanvändning, CSAM för sitt utforskande arbete med området Sofielund i Malmö.
Ur juryns motivering: ”Med utställningen som arena för kommunikation, opinionsbildning och möten debatterar tankesmedjan CSAM samtida och framtida frågor. Allt med en kritisk ton som är lättillgänglig, samtidigt som den erkänner stadens komplexitet.”

Frida Grahn för antologin In Other Eyes.
Ur juryns motivering: ”In Other Eyes beskriver med stor inlevelse, precision och integritet en arkitektgärning och en epok, som sällan eller aldrig kommit upp till ytan i den här omfattningen, dessutom rikt illustrerat med bilder och ritningar.”

Rasmus Waern för dokumentärfilmen En annan stad.
Ur juryns motivering: ”Med knivskarp skärpa och metodisk analys belyser Rasmus Waern det modernistiska stadsbyggandets tillkortakommanden och möjligheter i en filmisk odyssé, med utgångspunkt i ett personligt porträtt av en av rörelsens huvudaktörer.”

Juryn har bestått av Per Bornstein, Karin Andersson, Kerstin Brunnberg och Annica Kvint. Mottagaren av Kritikerpriset avslöjas på Arkitekturgalan i Göteborg den 13 mars.

Mer om Arkitekturgalan 2023

Mer att läsa