Gå till innehållet

Ikeas tävling för arkitektstudenter får kritik

Ikea bjuder in hela världens arkitektstudenter att på tio dagar designa prisvärda och hållbara mini-hus. Men villkoren för hur tävlingsresultaten ska användas och spridas får kritik.
– Det är inte sjyst tycker vi, säger Katarina O Cofaigh, upphandlingsstrateg på Sveriges Arkitekter.

Tävlingsuppgiften som Ikea lanserade i slutet av förra veckan är att designa mini-hus som passar i den tillfälliga skog som anläggs i stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg, en del av stadsbyggnadsexpot H22 som går av stapeln i sommar. Målet med tävlingen är enligt arrangören att ”ge och få nya perspektiv på den roll som naturen spelar i människors liv” och ”hur den relationen ska kunna utvecklas i våra framtida hem och städer”. Från de inlämnade förslagen ska en jury välja ut tre finalister vars bidrag kommer att byggas av Ikea. En slutgiltig vinnare, som utses av juryn, får 5 000 euro i prispengar.

Katarina O Cofaigh på Sveriges Arkitekter är kritisk till det som Ikea räknar upp också ingår i vad studenterna får, nämligen att ”Ikea kommer att dela den öppna källkoden och historien bakom bidraget”. I tävlingsprogrammet står att tävlingsförslagen ska vara 100 procent färdiga för att byggas, med alla nödvändiga instruktioner. I lanseringen påpekas också att ”de vinnande bidragen kommer att finnas tillgängliga för alla att fritt ladda ner, bygga och använda var som helst i världen”.

– Ikea anordnar en tävling med låg ersättning till vinnarna och kommer sedan att sprida arkitektstudenternas arbete över hela världen utan att de får betalt. Det är inte sjyst tycker vi, säger Katarina O Cofaigh.

Daniel Lewin är projektledare för Ikeas marknadsföring och kommunikation i samband med företagets medverkan i expot H22. Han hänvisar till Ikeas principer för demokratisk design som i lanseringen av studenttävlingen kopplas samman med den öppna källkoden och spridningen av studenternas vinnande bidrag. Hans argument för att man som student ska delta i tävlingen handlar om möjligheten att testa idéer och exponeringen som upplägget innebär.

– Vi ger alla kreativa studenter runt om i världen en unik chans att testa sina idéer om hur framtidens boenden i samklang med naturen kan se ut utifrån våra Demokratisk design-principer. Om deras koncept plockas ut som en av tre finalister får de dessutom en möjlighet att både få berätta om sitt bidrag på plats och få se det förverkligas under H22 City Expo, säger Daniel Lewin.

Katarina O Cofaigh på Sveriges Arkitekter vidhåller dock sin kritik.

– Det är klart att många studenter uppskattar att man får en exponering. Men likafullt ger de bort sina lösningar och idéer i princip gratis. De ska i tävlingen göra produktionsklara lösningar på en ganska avancerad nivå – det är inte precis en skiss- eller koncepttävling, säger hon.

Tävlingen pågår endast i tio dagar. Deadline för tävlingen är satt till 3 april. Därefter ska en jury, bestående av bland andra den indiska arkitekten och professorn Anupama Kundoo samt chefredaktören för brittiska tidskriften Dezeen, Marcus Fairs, bedöma förslagen och utse finalister och vinnare.

Mer om H22

Mer att läsa