Gå till innehållet

Svensk vinnare i Ikeas tävling för unga

Marcus Badman blev vinnare i Ikeas internationella – och kritiserade – tävling för unga arkitekter på H22.
– Mitt förslag handlar om att återförenas med naturen, säger han.

Tävlingsuppgiften var att utforma minihus som passar i den tillfälliga skog som byggts i Oceanhamnen i Helsingborg under mässan H22 och leverera ritningar som kan delas enligt principen open source. Vinnarförslaget har mottot Returning to nature och består av en struktur med spänger genom skogen och en koja för vila. Allt byggt i trä.

– Människan har stegvis distanserats från naturen och för en hållbar framtid måste vi återförenas med den. Idén med mitt förslag är att man går på spängerna, vilar i kojan och får en fördjupad upplevelse av naturen, säger Marcus Badman som tog examen från Konstfack 2021 och till vardags arbetar som inredningsarkitekt på Strategisk arkitektur.

Juryn för tävlingen bestod av bland andra den indiska arkitekturprofessorn Anupama Kundoo och Marcus Engman, chef för Ikeas Ingka group.

Marcus Badman är inredningsarkitekt utbildad på Konstfack.

”Det här bidraget går med ett poetisk och lekfullt grepp utanför de imaginära gränserna, men behåller samtidigt känslan av enkelhet och byggbarhet. Juryn är överens om att det är en design som bjuder in till mänsklig interaktion genom att låta människor mötas”, skriver juryn i sitt utlåtande.

Den aktuella tävlingen som Ikea arrangerat har fått utstå kritik från Sveriges Arkitekter för att ersättningen är för låg med tanke på att resultatet och de tävlandes ritningar för uppförande ska spridas fritt över världen.

Marcus Badman vill inte ta ställning och kritisera tävlingsarrangörens upplägg.

– Jag förstår kritiken men också syftet med att sprida materialet. För en hållbar framtid är delandet av kunskap viktigt. Sen är det förstås viktigt att vi arkitekter får betalt för vårt arbete, säger han.

Marcus Badmans vinnarförslag har nu uppförts tillsammans med två andra finalister från USA och Portugal på H22. Som vinnare har han fått 5 000 euro i prispengar och har presenterat sitt projekt både på H22 och vid en prisutdelning under den pågående möbelmässan i Milano.

Illustration ur Marcus Badmans vinnarförslag Returning to nature.

Mer om H22

Mer att läsa