Gå till innehållet

UIA gör nytt uttalande – fördömer Rysslands invasion av Ukraina

Den internationella arkitektorganisationen UIA:s nya uttalande kommer efter att Ukrainas nationella arkitektorganisation uppmanat till mer långtgående ställningstaganden med anledning av kriget.

I måndags uttalade den internationella arkitektorganisationen UIA, som samlar 3,5 miljoner arkitekter i 131 länder, sitt stöd för krigets offer i Ukraina. På torsdagen kom ett nytt skriftligt uttalande från UIA:s president José Luis Cortés. Den här gången är budskapet att UIA starkt fördömer Rysslands invasion av Ukraina, hur oskyldiga människor förlorar sina hem och att liv går till spillo.

I uttalandet står också att ”arkitektkåren slåss för en renare och bättre planet” och att ”vi är bedrövade över att kriget gör tvärtom”.

Tidigare i veckan krävde den nationella arkitektorganisationen i Ukraina, CANY, att UIA ska utesluta den ryska arkitektorganisationen. Tidningen Dezeen rapporterar att CANY:s president Oleksandr Chyzhevsky har skrivit brev till UIA där han också uppmanat till att ”starkt och otvetydigt fördöma den ryska regeringens kriminella agerande”.

På onsdagen rapporterade Dezeen vidare att över 6 500 ryska arkitekter och planerare skrivit under ett öppet brev där man fördömer kriget och kräver ett omedelbart slut på våldet.

”Vi, Rysslands arkitekter och planerare, anser att de ryska truppernas invasion av Ukrainas territorium är oacceptabelt”, står det i brevet som enligt Dezeens rapportering publicerats på en rysk arkitekturtidskrifts webbsida.

 

Tipsa Arkitekten! Har du kunskap eller kontakter apropå arkitekternas roll och situation med anledning av kriget? Hör av dig till redaktionen!

Mer om Ukraina

Mer att läsa