Gå till innehållet

Svenska arkitektkontor bryter med Ryssland

Flera stora internationella arkitektkontor har aviserat att de på olika sätt avbryter eller skjuter upp sina pågående projekt i Ryssland. Svenska Semrén och Månsson, med kontor i Sankt Petersburg, har också tagit ställning och Sweco ser över sina pågående projekt i landet.

Semrén och Månsson har arkitektkontor i Sankt Petersburg sedan 2012 och flera pågående projekt i Ryssland. Nu meddelar företagets ledning sin avsky för kriget och att arbetet mellan det ryska kontoret och övriga verksamheter stoppas.

Maria Broman är vd för Semrén och Månssons internationella verksamhet, där kontoret i Sankt Petersburg ingår. Hon hänvisar till det ställningstagande som ledningen gått ut med till sin personal och i sociala medier:

”Världens utveckling den senaste veckan med den oförsvarliga, oprovocerade och olagliga invasionen av Ukraina har påverkat oss alla och vi alla delar oro, förtvivlan, vanmakt och ilska över Putins krig. Vi som företag har bestämt att vi vill visa vår avsky mot det inträffade och visa vårt stöd för Ukraina. Vi kommer därför med omedelbar verkan att stoppa allt arbete mellan vårt ryska kontor och övriga verksamheter.”

I ställningstagandet beskriver ledningen också det svåra i beslutet.

”Våra ryska kollegor är inte okända personer på ett papper, de är just våra kollegor, vänner och personer vi har känt i många år som nu har en fruktansvärd situation med stor osäkerhet runt hela sin tillvaro.”

Även Sweco är ett svenskt företag som har pågående projekt i Ryssland. Företaget har inga dotterbolag eller anställda på kontor i landet men arbetar med ett antal projekt som företaget kallar exportprojekt, vilket är projekt som utförs med personal från någon av företagets hemmamarknader och med lokala underkonsulter.

– Vi går nu igenom projekten både ur ett säkerhetsperspektiv och ur ett sanktionsperspektiv, med syfte att i samförstånd med våra uppdragsgivare och kunder stoppa dem. Sedan den 25:e februari engagerar sig Sweco inte i några nya exportprojekt i Ryssland, säger Johnny Nylund, press- och marknadschef på Sweco i ett mejl till Arkitekten.

Det finns flera arkitektkontor som genom åren haft både större och mindre projekt i Ryssland. Ett av dem är Sandellsandberg, numera en del av Afry. Thomas Sandell bekräftar att företaget ritat privata villor, hotell, skolor, produkter för Ikea och ett par restauranger. Och att han under sin tid som ordförande i dåvarande SAR kring millennieskiftet hade intensiv kontakt med sin ryska motsvarighet Jevgenij Ass.

– Jag höll även några föreläsningar i Moskva på deras arkitektskola och träffade Gorbatjov, efter hans presidenttid, på en middag hos ambassadören i Moskva där bland andra Ingvar Kamprad deltog, så visst har jag varit i Ryssland, säger Thomas Sandell.

Just nu har kontoret dock inga pågående projekt där.

– Vi har inte haft några projekt i Ryssland på några år och skulle vi haft det idag hade vi avslutat dem omedelbart, säger Thomas Sandell.

Stora internationella kontor som aviserat sina ställningstagande angående sina projekt i Ryssland är brittiska Foster och partners, schweiziska Herzog och de Meuron samt brittiska David Chipperfield architects och Zaha Hadid architects.

”Vi beklagar djupt den ryska invasionen av Ukraina och på grund av det har vi stoppat allt arbete med alla våra projekt i Ryssland”, säger Foster och partners grundare Norman Foster i ett uttalande.

Mer om Ukraina

Mer att läsa