Gå till innehållet

Stockholmskontor satsar i nya städer

Flera kontor som tidigare mest haft sina anställda i Stockholmsregionen, startar nu lokala kontor eller samarbeten i andra delar av landet. Den starka utvecklingen i Norrland tycks locka särskilt.

Det Stockholmsbaserade företaget Utopia startar ett lokalt kontor i Umeå där de redan har en anställd på plats och ett par projekt på gång.

– Vi har tänkt på det här under en tid, det händer mycket spännande i Umeå och i städerna omkring. Det finns starka ambitioner och initiativ till att tänka nytt och det ska byggas bostäder, kontor och industrier. Norrland är en intressant del av landet att verka i, säger Jesper Lövkvist på Utopia.

Till en början ska de Umeå-placerade arkitekterna sitta tillsammans i en coworking-lokal för att vara nära beställarna, men de kan också komma att jobba i samma team och med samma projekt som Stockholmsarkitekterna.

– Vår ambition är att anställda några personer till Umeå-kontoret och vi börjar med att rekrytera en arkitekt med lång erfarenhet för att sedan fylla på med flera anställningar, säger Jesper Lövkvist.

Arkitekten har tidigare rapporterat om arkitektbrist i Norrland, men Jesper Lövkvist poängterar att det inte är den enda utmaningen.

– Det är också brist på byggbar mark och aktörer som vill få fram projekt. Vi vill inte bara arbeta som arkitektkonsulter utan också ta större ansvar för att driva fram projekt, säger han.

Utopia är inte ensamma om att satsa på Norrland. Nordmark och Nordmark är redan etablerade i Luleå och Skellefteå och majoriteten av deras genomförda projekt ligger i Norrbotten och Västerbotten. White är etablerat i Umeå sedan 1990-talet och har genomförda och pågående projekt i bland annat Skellefteå, Umeå, Luleå och Kiruna. I slutet av april meddelade de båda kontoren att de startar ett samarbete i norr för att förena sina kompetenser.

Det finns också Stockholmsföretag som satsar på nya lokala kontor på andra platser. AIX startar ett lokalt kontor i Uppsala, där de haft projekt i flera år. Tankarna att utvidga kontoret också fysiskt i andra städer har funnits hos AIX ett tag och var en av de frågor Erik Torvén tog tag i när han tillträdde som vd i höstas.

– Det känns bra att testa under trygga former i Uppsala där vi redan är etablerade. Dessutom är Uppsala en av Sveriges snabbast växande städer och har stora utbyggnadsplaner. Det är intressant att ta del av den utvecklingen, säger Erik Torvén.

Företaget har till att börja med hyrt ett litet kontor i centrala Uppsala med plats för fyra anställda. En nyanställning har redan gjorts.

– Att finnas på plats fysiskt ger en närhet till kunderna. Vår ambition är att vi redan i höst ska ha flera anställda på plats i Uppsala och att bygga på allt eftersom vi bygger upp projektvolymen, säger Erik Torvén.

Mer om Norrlands expansion

Mer att läsa