Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Odessa blir världsarv

Unescos världsarvskommitté har beslutat att skriva in tre nya världsarv, däribland den ukrainska hamnstaden Odessas historiska stadskärna.

Beslutet om tre nya världsarv togs i samband med ett två dagar långt extramöte med Unescos världsarvskommitté i Paris den 25 januari.

Riksantikvarieämbetet, RAÄ, som på regeringens uppdrag har det övergripande ansvaret för världsarvskonventionens tillämpning i Sverige, kommenterar händelsen i ett pressmeddelande.

– Det tillhör ovanligheterna att världsarv skrivs in på världsarvslistan utanför ordinarie världsarvskommittémöte, men enligt världsarvskonventionens riktlinjer kan en hotad plats som lever upp till världsarvsstatus skrivas in mer skyndsamt i akuta lägen. Gemensamma insatser för att rädda hotade natur- och kulturarv är en viktig grundtanke bakom konventionen, säger Elene Negussie, världsarvsspecialist på RAÄ, i pressmeddelandet.

Vid sidan av Odessas historiska centrum, beslutades också att ge världsarvsstatus till Rachid Karami international fair i Tripoli i Libanon, ett modernistiskt verk av den brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer, samt de antika lämningarna efter det rika kungariket Saba i Marib i Jemen där det finns spår av urbana bosättningar och avancerade bevattningssystem.

I och med de tre nya världsarven i konfliktområden finns nu 55 världsarv upptagna på listan för hotade världsarv. Totalt finns det idag drygt 1 150 världsarv i världen. Av dessa finns 15 i Sverige.

Mer om Ukraina

Mer att läsa