Gå till innehållet

Ny bransch­rapport: Läget har ändrats snabbt

Sveriges Arkitekters branschrapport bygger på en enkätundersökning som gjordes i augusti-september. Men sedan dess har läget förändrats drastiskt.
– Vi får in nya varsel varje dag, säger Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter.

Sverige förväntas befinna sig i lågkonjunktur år 2023. Arbetslösheten förväntas stiga. Osäkerheten är större än på länge på grund av energin, kriget och inflationen. 

Det sa finansminister Elisabeth Svantesson när hon presenterade regeringens budget på tisdagen. Hon konstaterade också att läget har förändrats snabbt sedan i augusti.

När Sveriges Arkitekter samma dag presenterade sin nya branschrapport, konstaterades samma sak. 

– Oron bland våra medlemmar har ökat i höst. De ser inställda eller avbrutna projekt och varslen ökar kraftigt, sa Sveriges Arkitekters chefsjurist Jens Andersson i samband med en webbsänd presentation av branschrapporten.

Jens Andersson är chefsjurist på Sveriges Arkitekter.

Enligt rapporten var det endast sju personer som omfattades av arbetsbristförhandlingar under det första halvåret 2022. Under september och oktober var det totalt 90 personer som drabbades. Enligt Jens Andersson fortsätter trenden.

– Nu får vi in förhandlingsframställanden varje dag, det är totalt 100 personer berörda. Framför allt handlar det om kontor som arbetar med bostäder och kontor. Vissa säger också upp för säkerhets skull, sa Jens Andersson vid presentationen.

Den makroanalys som presenteras i branschrapporten spår samtidigt en ganska mild lågkonjunktur som snart återhämtar sig. Det konstateras att Sverige fortfarande har ett stort behov av bostäder och av offentliga investeringar.

– Ekonomen som gjort analysen säger att det här inte kommer att bli långvarigt. Vi väljer att tro på honom. Men projekt kommer att pausas och skjutas upp och vi kommer att se fortsatt varsel och ökad arbetslöshet. Men förhoppningsvis kommer läget sedan att stabiliseras och företagen kan göra nya kalkyler. Efterfrågan på arkitekttjänster är ju fortfarande hög. Vi väljer att vara hoppfulla, säger Jens Andersson.

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa