Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Fyra interiörer nominerade till Guldstolen

Tankar om cirkularitet utmärker de fyra projekt som är nominerade till Sveriges Arkitekters utmärkelse Guldstolen interiör.

En teater, en restaurang och två kontorsinredningar nomineras till utmärkelsen Guldstolen för årets bästa interiör 2022 som ska delas ut av Sveriges Arkitekter. Studio Feuer står bakom renoveringen av Uppsala stadsteater. Kaminsky arkitektur har ritat inredningen av Naturskyddsföreningens nya lokaler. Sandellsandberg har omvandlat en engelsk pub till asiatisk restaurang, på uppdrag av Elite Hotel och Bornstein Lyckefors arkitekter har ritat ett kontor för Forsman och Bodenfors.

En gemensam nämnare är enligt juryn att alla de nominerade interiörerna är designade för cirkulärt bruk.

– Vi i juryn har sett restaurering, återbruk och gräv där du står-mentalitet, en påtaglig förändring från förra året. Är det nybyggnad planeras för en flexibel framtid, säger juryns ordförande, inredningsarkitekt Mia Erlandsson, i ett pressmeddelande.

Mia Erlandsson beskriver också att juryn har sett modigare beställare, som till exempel vågar skippa garantitider och som vill använda återbrukade möbler som skapar unika miljöer. Det leder också till ett arbetssätt där inredningsarkitekten lotsar beställaren och själv är aktiv för att hitta återbrukade möbler för att sätta samman till en helhet, enligt Mia Erlandsson.

– Resultatet blir modigt, spännande, eklektiskt, konstnärligt. Och beställaren får ett hållbarare projekt som för det mesta är en stor kostnadsbesparing, säger hon i pressmeddelandet.

De nominerade till Guldstolen interiör är:

Kontor för Forsman & Bodenfors, Göteborg
Inredningsarkitekt: Bornstein Lyckefors arkitekter (numera Olsson Lyckefors arkitektur)
Beställare: Forsman och Bodenfors.
Ur juryns motivering: ”Interiören fungerar som en canvas för det kreativa arbete som sker inom dess väggar. /…/ Smarta lösningar gör att verksamheten kan förändras över tid och bidrar till inredningens hållbarhet.”

Gastropub Goma, Stockholm
Inredningsarkitekt: Sandellsandberg
Beställare: Elite hotel
Ur juryns motivering: ”Den nominerade svarar mot en längtan efter det personliga där handens avtryck är synligt. Det är kaxigt oortodoxt och stiliserat punkigt. Juryn hoppas att projektet smittar av sig på fler inom inredningsarkitekturens område.”

Naturskyddsföreningens rikskansli, Stockholm
Inredningsarkitekt: Kaminsky arkitektur
Beställare: Naturskyddsföreningen
Ur juryns motivering:
”Den nominerade visar hur vi tar hand om våra lokaler när verksamhetsanpassning ersätter slit-och-släng- och flytta-vidare-mentalitet. Denna kontorsinredning utgör en kunskapskälla och är ett referensprojekt av rang.”

Uppsala stadsteater
Inredningsarkitekt: Studio Feuer
Beställare: Uppsala stadsteater
Ur juryns motivering: ”Projektet har vuxit fram etappvis under pandemin – lock down-perioden utan föreställningar vändes därmed till en fördel. Verksamhetens verkstäder bidrog med hantverkskompetens. Allmänna utrymmen och till och med scenen kunde nyttjas till att fysiskt experimentera med originaldetaljer som återfanns i förråden. /…/ Den nominerade visar vägen mot en mer personlig, utforskande och tydligt kreativ estetik i gestaltningen.”

Vinnaren av Guldstolen för årets bästa interiör avslöjas på Arkitekturgalans prisutdelning måndagen den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg. Förutom Mia Erlandsson består juryn av inredningsarkitekterna Malin Ahlgren, Karin Lundberg, Daniel Svahn och Mia Erlandsson.

Mer om Arkitekturgalan 2023

Mer att läsa