Gå till innehållet

Fem nominerade till Guldstolen produkt

Ett utegym, ett soffbord, en armatur och två fåtöljer är nominerade till Sveriges Arkitekters pris Guldstolen i kategorin produkt.

Guldstolen ska i år delas ut för hög arkitektonisk kvalitet både för en svensk rumsgestaltning i kategorin interiör och för ett objekt i kategorin produkt. Nu har de fem produkter som nomineras i kategorien Guldstolen produkt avslöjats. Där finns två fåtöljer, formgivna av Chris Martin respektive Anna von Schewen, ett glasbord av Linn Fredlund, en serie produkter för utomhusträning av Jan Loftén och en armatur designad av Fagerhults.

Inredningsarkitekten och jurymedlemmen Maria Johansson beskriver produkterna som inkluderande, innovativa och hållbara exempel på vad som driver branschen framåt.  

– Produkterna utmanar vårt sätt att producera men också hur vi använder produkten och själva designprocessen, säger hon i ett pressmeddelande.

De nominerade till Guldstolen produkt är:

4PM, fåtölj.
Design: Chris Martin.
Producent: Massproductions.
Ur juryns motivering: ”Den smäckra och eleganta loungefåtöljen finns både i gör-det-själv-variant och som färdig produkt. … En pedagogisk, kostnadsfri instruktion finns att ladda ned och vid workshops runtom i landet får deltagarna hjälp och lära av varandra. … Massproductions inspirerar andra genom att ansvara för hela produktionskedjan; tillverkning, försäljning och marknadsföring.”

Glänta utegym.
Design: Jan Loftén.
Producent: Glänta design.
Ur juryns motivering: ”En vacker och ergonomisk serie produkter som fyller behovet av tilltalande miljöer för utomhusträning. Glänta kan fungera som träningsredskap eller skulpturala former beroende på betraktare eller användare. … Serien Glänta kan vara till glädje för alla i staden. En demokratisk aspekt som inte är försumbar.”

Multilume Re:Think, armatur.
Design och producent: Fagerhults.
Ur juryns motivering: ”Tanken är att förändra både tillverkning och transporter i grunden. … Genom en enkel men genial lösning kunde LED-armaturens ramverk av aluminium bytas till kartong. Kartongen är en nyutvecklad, hårdare typ, som kan återvinnas när armaturen är uttjänt. Det mest nytänkande är att den samtidigt fungerar som emballage.”

Socialclub, fåtölj.
Design: Anna von Schewen.
Producent: Fogia.
Ur juryns motivering: ”Formspråket är lekfullt och lite avigt, med oväntade detaljer som den kantiga formen på foten. Socialclub har något komiskt över sig, som en ankunge som ännu inte kan flyga. De höga sidorna påminner om vingar och kan vinklas ned, på ena sidan eller på bägge två. I nedfällt läge inbjuder öronlapparna till social kontakt och i uppfällt till introvert kontemplation.”

VLF 02.
Design: Linn Fredlund.
Producent: Verk.
Ur juryns motivering: ”Initiativtagarna till Verk driver hela branschen framåt, genom sin ständiga jakt efter nya råvaror och material framtagna i Sverige. … Glasbordet är gott exempel på hur Verk arbetar; när det inte fanns en inhemskt tillverkad glasskiva att tillgå kontaktade man Målerås glashytta i Småland som kunde tillverka en. Det handgjutna glaset, gjutet i ett enda stycke, ger varje bord ett påkostat och individuellt uttryck.”

Juryn för Guldstolen produkt består av Maria Johansson, industridesigner och inredningsarkitekt, Lars Pettersson, inredningsarkitekt, Mia Cullin, arkitekt samt Jenny Nordberg, industridesigner.

De fem nominerade produkterna ställs ut i Designprogrammets monter på Stockholms furniture fair den 7–11 februari. Vinnaren utses på Arkitekturgalan i Göteborg den 13 mars.

Mer om Arkitekturgalan 2023

Mer att läsa