Gå till innehållet

Så förhandlar du din lön – expertens bästa tips

Inflation, konjunkturläge och avtalsrörelse. Det lär bli tuffare att förhandla upp lönen än på länge. Förhandlingsräven Ulrik Östling vet hur han själv skulle göra.

Det är lönesamtalstider för alla som jobbar under kollektivavtal. Den tidpunkten på året när man har möjlighet att kanske påverka sin lön. Just i år är det några saker som lär ställa till det lite på många håll i branschen.

Som Arkitekten har rapporterat om tidigare är konjunkturläget just nu oroande för många. Uppdragsgivare tvekar, projekt läggs på is och det blir svårare att planera verksamheten – med uppsägningar som konsekvens. Arkitektföretag som slåss för sin överlevnad kan väntas vara restriktiva i lönesamtalen.

Det är också avtalsrörelse. Ett stort antal kollektivavtal löper ut under våren, bland annat arkitekternas. Lön är en stor del av avtalsrörelsen och den höga inflationen ställer till det ordentligt. Alla märker ju av hur deras lön inte är lika mycket värd längre och vill ha en ökning som matchar inflationen. Men att ge motsvarande löneökningar skulle i praktiken leda till ännu högre inflation och att pengarna minskar ännu mer i värde.

Det är ännu inte klart hur arkitekternas avtal kommer att se ut, men det kan sluta i så kallad stupstock – en nedre gräns i procent som varje arbetsgivare måste leva upp till räknat på hela personalstyrkan. Det är i så fall en förändring jämfört med hur det har sett ut under en längre tid där så kallade sifferlöst avtal har varit rådande. Det innebär lite förenklat att om du har bidragit med värde och företaget går bra så ska det bli löneförhöjning.

Så vilket är det bästa sättet att ta sig an lönesamtalet i år, med alla dessa osäkerhetsfaktorer i luften? Vi vände oss till en person som rimligtvis borde veta – Ulrik Östling, förhandlingschef på Sveriges Arkitekter.

Fokusera på att lyfta fram det värde som du har bidragit med till företaget eller arbetsgivaren.

Ulrik Östling, förhandlingschef på Sveriges Arkitekter

– Det gäller att förstå hur systemet fungerar. Fokusera på att lyfta fram det värde som du har bidragit med till företaget eller arbetsgivaren. Det skulle kunna vara kunder du har dragit in, projekt du har drivit eller andra mätbara saker du har bidragit med.

– Men att bidra till arbetsplatsen kan också handla om din erfarenhet. Du kanske är en senior person som stöttar yngre kollegor. Det kan också vara att skapa lönsamhet. Försök hitta argument för att du bidrar och är viktig för arbetsgivaren. Det är precis så jag själv gör när jag har lönesamtal.

Att ta upp inflationen som ett argument för höjd lön är inte förbjudet. Men det är inte ett kriterium som arbetsgivaren behöver ta hänsyn till.

Blir det svårare att få igenom en löneförhöjning i år?
– Det finns risk för det och kanske får man ha en viss förståelse för det om man är hos en arbetsgivare som kämpar och har sagt upp folk. Samtidigt tycker jag att arbetsgivaren borde tänka på att bygga en långsiktig relation med sina anställda. För när det vänder vill man ju att de ska vilja stanna. Står du tillbaka nu kanske det går att få löften framåt!

Finns det något annat än lön som man kan få?
– Mer semester är en variant. Utbildning kan också vara ett alternativ som arbetsgivaren skulle kunna erbjuda.

Att tänka på:

• Läs på. Om du själv känner till löneavtalet, lönepolicy och lönekriterier på din arbetsplats är det lättare att förhandla. Det finns också lönestatistik du kan ta del av via Sveriges Arkitekter.

• Lansera dig själv. Även om det känns obekvämt, lyft fram det du bidrar med. Det kan vara både hårda och mjuka värden. Men glöm inte att lyssna. Går det inte att höja lönen, kanske kan mer semester eller höjd tjänstepensionspremie vara en framkomlig väg?

• Dokumentera. Det är lätt att glömma vad som sades. Skriv ner det ni beslutar, för att kunna använda det nästa gång ni har lönesamtal. Be din chef att konkretisera vad du ska göra för att få en bättre löneutveckling.

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa