Gå till innehållet

Hjälp jag har blivit uppsagd – vad händer nu?

Bryt ihop och kom igen. Det finns en hel del att ta tag i om du blir uppsagd. Här har vi samlat de viktigaste sakerna att lösa för att landa så mjukt som möjligt.

Att bli av med sitt arbete kan komma som en rejäl chock. Och kännas både sorgligt och orättvist. Arbetsgivare har börjat använda sina utökade möjligheter att göra undantag från turordningen, vilket innebär att någon som har jobbat kortare tid kan bli kvar medan andra får gå.

Det är fullt naturligt att deppa över läget, men ett antal viktiga praktiska saker bör man ta tag i. Vi delar in dem i tre huvudområden: ekonomi, förkovring och nytt jobb.

Ekonomi
Tjänar du 50 000 kr/mån får du ut cirka 37 000 kr efter skatt. Är du med i a-kassan och medlem i Sveriges Arkitekter kan du få både a-kassa och inkomstförsäkring, sammanlagt runt 28 000 kr under sex månader. Enbart ersättning från a-kassan skulle innebära runt 19 000 kr/mån. Är du inte med i a-kassan missar du även inkomstförsäkringen och hänvisas till Alfakassan som betalar ut en ersättning på cirka 10 000 kr. Ganska stora skillnader med andra ord.

Förkovring
Har du kollektivavtal finns det goda möjligheter att få stöd för studier via TRR. I samband med uppsägningen registrerar du och arbetsgivaren dig hos TRR. Där får man en handläggare som kan hjälpa till både med karriärsamtal och en bedömning av vad som kan göra dig mer attraktiv för andra arbetsgivare. Du kan få kurser betalda av TRR och tipset är att själv vara aktiv, motivera sina önskemål och att ligga på – handläggare är också människor och kan påverkas av goda argument.

– Passa på att utbilda dig om det är möjligt. Det underlättar också möjligheten att få ett nytt jobb, säger Ulrika Paulsson, förhandlare på Sveriges Arkitekter.

En nyhet är också det så kallade omställningsstudiestödet. Diskutera även detta med din handläggare på TRR. Det kan alla yrkesverksamma över 27 år söka. Nästa tillfälle när det stödet fördelas är 1 april. Stödet består av ett bidrag, ett extrastöd om du har kollektivavtal och en frivillig lånedel. Det kan användas under 40 veckors heltidsutbildning.

Nytt jobb
En självklarhet om man förlorar jobbet är att försöka få ett nytt. Att aktivera nätverket och skanna av marknaden är lågt hängande frukter som man plockar direkt. Men det kan ju vara ett tillfälle att också fundera över sina livsval. Sadla om? Starta eget? Byta sida av branschen?

Som Arkitekten nyligen rapporterade kan det finnas öppningar på kommuner. Planarkitekter efterfrågas alltid i lågkonjunktur. En bra grej med att arbeta i kommun är att arbetsbristuppsägningar i princip inte existerar. En annan möjlighet som kanske inte har varit aktuell när man var tillsvidareanställd, är att hoppa på tidsbegränsade uppdrag.

För dig med kollektivavtal och funderingar på att starta eget, undersök Avgångsersättning, AGE, via TRR. Det är en ersättning som kan omvandlas till ett starta eget-bidrag.

Slutligen ger Ulrika Paulsson ett tips till personer som är anställda och vill vara väl förberedda i händelse av uppsägning:

– Det här hjälper inte dig som redan har förlorat jobbet. Men mitt råd till alla andra är att gå med i a-kassan. Du behöver vara medlem i tolv månader innan du kan få ersättning. En annan viktig detalj är att se över att du är registrerad som yrkesverksam hos Sveriges Arkitekter. Det påverkar om du har rätt till inkomstförsäkringen. Har du blivit kvar som studentmedlem missar du den.

Fler tips om du blir uppsagd

• Anmäl företrädesrätt att bli återanställd till arbetsgivaren. Då har du företräde om företaget anställer inom ett år.

• Begär att få söka jobb och fråga om du även kan få fixa med portfolion på betald arbetstid. En del arbetsgivare kan gå med på att man blir arbetsbefriad helt eller delvis.

• Se till att fixa intyg och betyg som du behöver för att kunna söka a-kassa mm.

• Registrera dig på Arbetsförmedlingen och ansök om a-kassa den första arbetslösa dagen.

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa