Gå till innehållet

Visbyarks vd om konkursen: ”Det gick i ett rasande tempo”

Arkitektföretaget Visbyark med kontor i Visby och Stockholm har ansökt om konkurs. 
– Företaget har funnits sedan 1980 och klarat många kriser. Det är otroligt tragiskt, säger vd Linda Gustafsson Lutener.

2023 var ett bra år för Visbyark. En omorganisation för att anpassa personalstyrkan till kärvare tider hade gjorts redan 2022 och slog igenom 2023.

– Vi hade rustat oss väl och det såg bra ut under hösten och ända in i december, säger Linda Gustafsson Lutener.

Flera stora uppdrag fanns också på gång nu. Men andra projekt sköts på framtiden eller blev inte av, ramavtal blev överklagade och uppdrag uteblev.

– Det gick i ett rasande tempo och vi hann inte sadla om till mindre igen. Vi hade uppdrag i pipeline som troligtvis skulle kommit i gång men glappet nu i vår skulle bli för stort, säger Linda Gustafsson Lutener.

I och med ansökan om konkurs tar en konkursförvaltare över bolaget och avgör hur avvecklingen ska gå till och hur pågående uppdrag ska tas om hand.

– Vi kan inte göra något mer nu, vi är i konkursförvaltarens händer. Vi blir alla uppsagda och då kickar den statliga lönegarantin in. Pengarna är slut och detta blir det mest ansvarsfulla att göra, säger Linda Gustafsson Lutener.

Läget är oroväckande, inte minst för företag av Visbyarks storlek, med ett 20-tal anställda, menar hon.

– Det är svårt för bolag av vår storlek. Vi är varken stora eller små men tävlar mot dem som är mycket större. Det som händer nu är oroväckande, det tror jag att alla tycker.

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa