Nyheter

Thomas Sandell blir sommarvärd i P1

14 juni 2019

Thomas Sandell bryter arkitekttorkan i radioklassikern Sommar i P1. Han är första sommarvärden som är arkitekt sedan 2010.

Annons
Foto Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Arkitekten och inredningsarkitekten Thomas Sandell blir en av årets sommarvärdar i P1.

Arkitekten och formgivaren Thomas Sandell är en av årets sommarvärdar i Sommar i P1 som har 60-årsjubileum. Han är den första arkitekten sedan Eva Gabrielsson sommarpratade 2010. Dessförinnan har arkitekter som Gert Wingårdh och Carouschka Streijffert tagit sig an uppdraget.

– Det är väldigt kul att få göra det här, säger Thomas Sandell, som själv brukar lyssna på programmet till sommarlunchen, och fortsätter:

– Jag hade faktiskt bestämt mig för att om jag skulle få frågan då skulle jag svara ja.

Annons

Thomas Sandell ligger bakom fritidshuset Ygne på Gotland som nominerades till Kasper Salin-priset 2008 och han har haft uppdrag som inredningsarkitekt på bland annat Moderna Museet. Han har prisats för sin formgivning, varit ordförande för dåvarande SAR och synts i program som Hemma hos arkitekten i SVT.

Det var i oktober i fjol som Thomas Sandell blev tillfrågad av Bibi Rödöö, Sommar i P1:s programchef.

Han har därför haft tid på sig att välja vad han ska prata om i programmet.

– Jag har börjat skriva på ett manus. Men det är något helt annat att prata i radio än att skriva en debattartikel, så jag har fått arbeta om manuset en hel del. Jag ska försöka prata lite om yrket och hur arkitektur- och designklimatet såg ut i början på 1990-talet respektive hur det ser ur i dag. Jag tänker även kommentera lite grand över varför vi är så rädda för nya hus.

Sommarvärdar förväntas ju vara personliga, hur bekväm är du med att göra det inför en så här stor publik?

– Jag är rätt bekväm med det. Sedan ska jag försöka komma ihåg att jag är utvald att vara med just för att jag är arkitekt. Inget annat. Jag kommer inte försöka komma med något livsråd, utan jag tänker berätta varför jag blev arkitekt. De flesta tror ju att man hade ett mål utstakat som ung. Men för mig var det verkligen inte så.

Annons

Är det något som du inte kommer prata om?

– Ett tag tänkte jag att jag skulle berätta lite mer ingående om hur bygglovsprocesser faktiskt går till. Men när jag arbetade med manuset förstod jag att jag bara skulle uppfattas som en gammal farbror som vill undervisa. Och att folk kommer sluta lyssna. Så det har jag strukit.

Thomas Sandell talar den 1 augusti i Sommar i P1.

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel