Gå till innehållet

Yngsta arkitekterna någonsin får Mies van der Rohe-priset

En studiepaviljong på ett tyskt universitet och ett bibliotek i Barcelona får EU-pris för bästa europeiska arkitektur.

Arkitekterna Gustav Düsing och Max Hacke får EU Mies award 2024 för en studiepaviljong vid tekniska universitetet i Braunschweig i Tyskland. De belönas för att ha skapat nya yttre och inre offentliga rum och en lekfull miljö för studier och samarbete, genom en noggrant detaljerad struktur. Arkitekterna vann en arkitekttävling om att rita studiecentret år 2015 och de är de hittills yngsta vinnarna av Mies van der Rohe-priset.

Vinnarna tillkännagavs av EU-kommissionen och stiftelsen Fundació Mies van der Rohe vid en ceremoni i Bryssel den 25 april. I kategorin för ung arkitektur, Emerging architecture, fick Elena Orte och Guillermo Sevillano på Suma arquitectura pris för Gabriel García Márquez library i Barcelona. De vann en tävling om biblioteket år 2015.

Biblioteket Gabriel García Márquez Library i Barcelona av Suma arquitectura är anpassat till den omgivande täta staden, bland annat genom de avfasade fasaderna.

362 byggnadsverk var nominerade inför priset 2024. Prisutdelningen sker på Mies van der Rohe-paviljongen i Barcelona, ​​i samband med EU Mies awards day den 14 maj som inleder Barcelona architecture weeks.

Mer att läsa