Gå till innehållet

Sweco stoppar resor till Kina

Ett tiotal personer från Sweco skulle ha åkt till Jinan i Kina under februari. Coronaviruset fick dem att ställa in resan.
– Vi arbetar nu online med våra samarbetspartners i Kina, säger Anna Hessle, affärsområdeschef på Sweco.

Sweco architects har sedan många år flera projekt i Kina, framförallt inom området hållbar stadsutveckling. Det innebär ofta resor för att träffa samarbetspartners. I samband med det kinesiska nyåret, då det stod klart att det fanns en stor spridning av det nya coronaviruset i Kina, ställdes flera inplanerade resor in där totalt ett tiotal personer skulle ha rest till Jinan. Istället samarbetar de berörda online.

– Vi har inte behövt bromsa projektet utan fortsätter i en annan form. De skickar material som vi granskar här på plats i Sverige, förklarar Anna Hessle som är Swecos affärsområdeschef för Kina.

Det aktuella projektet är en masterplan, ungefär översiktsplan, för en utbyggnad av 7-miljonerstaden Jinan som är huvudstad i provinsen Shandong. Dessutom utvecklar Sweco urbana riktlinjer som ska vara stöd för att få in hållbarhetsaspekter i stadsutvecklingsprojekten i provinsen.

Hittills har utvecklingen inte påverkat Sweco ekonomiskt eftersom projekten fortskrider. Några kinesiska arkitekter som är anställda av Sweco arbetar från sina hem i Peking och Shanghai.

– Vi har kunnat omvandla det här till något positivt genom att vi rest mindre, och kanske tar vi med oss den erfarenheten längre fram. De fysiska mötena är viktiga tidigt i projekten för att etablera kontakten, men många avstämningar och samarbeten går sedan ofta att hantera på distans, säger Anna Hessle.

Anna Hessle.

Den svenska personalen jobbar oftast i flera projekt parallellt vilket gör Sweco mindre ekonomiskt sårbart om de kinesiska projekten stannar av. Anna Hessle ser också att det fortfarande kommer in förfrågningar från andra städer och distrikt i Kina om nya projekt.

– De verkar beslutsamma om att inte stanna upp. Istället använder de tiden till att utveckla nya projekt som kan starta när virusspridningen har bromsat av. Vi ser att det finns en stor efterfrågan på kunskap om hållbarhet.

Under våren brukar Sweco ta emot delegationer från Kina för studiebesök i Sverige.

– Just nu är det inte aktuellt. Vi vill inte ta några risker, säger Anna Hessle.

Mer att läsa