Gå till innehållet

Så mycket ökade arbets­lösheten 2023

Andelen av Sveriges Arkitekters medlemmar som lyfte a-kassa i december 2023 är 3,3 procentenheter större än den var i december förra året. 

I december 2023 var det 5,3 procent av medlemmarna i Sveriges Arkitekter som någon gång under månaden lyfte a-kassa eller deltog i något program för arbetslösa. I personer räknat motsvarar det 507 personer.

Detta visar den senaste statistiken från Sveriges Arkitekter.

Jämfört med förra året har det skett en ökning. I december 2022 var andelen som fick a-kassa 2,0 procent, vilket motsvarade 187 personer.

Enligt statistiken har andelen med a-kassa planat ut den senaste månaden. 5,3 procent är samma procentsiffra som i november 2023. Men enligt Sveriges Arkitekters senaste konjunkturrapport är prognosen att siffran kommer att fortsätta att öka.

– Vi tror tyvärr inte att toppen är nådd. Vi har haft exceptionellt många arbetsbristförhandlingar under sista kvartalet, som indikerar att arbetslösheten kommer att öka, säger Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter, i en kommentar till rapporten.

Arbetslöshetsstatistiken, som är baserad på siffror från Akademikernas a-kassa, visar heller inte hela bilden. Räknar man in dem som inte kvalificerar sig för a-kassa, till exempel nyexaminerade, kan arbetslösheten vara uppåt 10 procent just nu, enligt Sveriges Arkitekter.

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa