Gå till innehållet

Så blev nyutexad arkitekt i bygg­kris tv-underhållning

Den norska tv-serien Arkitekten handlar om jakten på ett hem och en extrem bostadsmarknad. Det är kall verklighet i en dystopisk framtid där huvudpersonen Julie, som är arkitekt, tvingas bo i en källare för bilar. 

Idén till tv-serien föddes när manusförfattarna själva inte hade råd att köpa en bostad. Nora Landsrød och Kristian Kilde var nyutexaminerade från en filmskola i Oslo och det enda deras pengar räckte till var en parkeringsplats. Serien är det första och gemensamma tv-projektet för dem. 

– Vi ville skildra bostadskrisen, och genom att se det genom en arkitekts ögon ställs frågorna än mer på sin spets, säger Nora Landsrød.

Manusförfattarna tycker dessutom att arkitekturbranschen är en bra miljö för frågorna. 

– Arkitektbranschen befinner sig mellan beställare och politikers krav, och så kommer byggbranschens ekonomiska villkor på detta, säger Kristian Kilde.

Nora Landsrød håller med:

– Arkitektur handlar om de mänskliga aspekterna, hur bygger man ett gott samhälle och vad är en bra stad för människor att finnas i? Arkitekternas egna kreativa processer och idéer kommer idag i kläm. 

Huvudpersonen i serien, Julie, ställs inför just ett sådant val. Hon vill göra något bra men samtidigt får hennes idéer negativa konsekvenser. 

Serien utspelar sig i vad som känns som en nära framtid. Den är inspelad i den nybyggda stadsdelen Bjørvika i Oslo och det är en slags hyperkapitalism som råder. Nora Landsrød och Kristian Kilde kallar sin serie för “soft sci-fi”.

Kristian Kilde och Nora Landsrød står bakom manuset till tv-serien Arkitekten.

– Vi ville skruva på dagens verklighet. Ställen där vi kan leva, vara och umgås utan att behöva betala, blir färre och färre. Samtidigt är våra boenden på väg att bli statusmarkörer snarare än riktiga hem, säger Kristian Kilde.

När Nora Landsrød och Kristian Kilde började arbeta med serien och fick inblick i hur arkitektbranschen  fungerar så förvånades de över hur hård konkurrensen var. 

– Det är en så stor del det här med tävlingar kring projekt och priser att vinna. Det påverkar nog mycket att arbeta på det sättet, säger Kristian Kilde och fortsätter: 

Det är också överraskande hur lite makt arkitekterna har och ändå är det arkitekterna som oftast får skulden när gamla byggnader rivs eller när nya byggnader blir anskrämliga.

Kristian Kilde, manusförfattare

– Det är också överraskande hur lite makt arkitekterna har och ändå är det arkitekterna som oftast får skulden när gamla byggnader rivs eller när nya byggnader blir anskrämliga.

Huvudpersonen Julie spelas av Eili Harboe, som en del kanske känner igen från den sista säsongen av tv-serien Succession. 

– Jag gillar verkligen manuset och det är definitivt en satir med många roliga och konstiga karaktärer. Julie är en av dessa, och jag tycker om att hon framstår som ambitiös och kompromisslös, samtidigt som hon agerar impulsivt på ett osympatiskt sätt, säger Eili Harboe i en kommentar.

Tv-serien har fått ett hedersomnämnande från årets Berlinale-series, en av världens största filmfestivaler och serien har även blivit väl mottagen av kritiker. 

– Generellt är det nog en hög igenkänningsfaktor bakom. Stadsmiljöer har blivit alltmer kommersialiserade och bostadspriserna är skyhöga, säger Nora Landsrød. Unga människor i vår generation känner igen sig i hopplösheten att inte hitta något vettigt eller ha råd med ett vettigt boende. 

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa