Gå till innehållet

Oklar framtid för vinnare i Kalmar

Vinnarförslaget om ett skärmtak framför restaurangen Byttan kostar för mycket att uppföra, anser Kalmar kommun. Men det vinnande kontoret Rundlöf Björling arkitektur hoppas på omtag.

Det var i november arkitekterna på Rundlöf Björling vann den snabba tvåstegstävlingen om ett nytt väderskydd framför den anrika funkisresturangen Byttan i Kalmar. Kostnaden skulle bäras av en motsvarande höjning av restaurangidkarens hyra. Den dåvarande krögaren satt i juryn men sa upp sitt kontrakt strax efter att tävlingen avgjorts.

När kommunen därefter bad en konstruktör att gå igenom vinnarförslaget visade det sig att det skulle kosta mer än vad den nya krögaren tyckte var rimligt att betala. Förvaltningschefen Peter Arnesson gick då ut i lokalpressen och sa att förslaget inte var genomförbart.

I tävlingsprogrammet fanns det inte några ekonomiska ramar beskrivna.

– Det som då var i fokus var den känsliga platsen, att arkitekturen skulle rimma med Sven-Ivar Linds byggnad och fungera ur fornminneshänsyn, säger Peter Arnesson.

När Arkitekten frågar om det är bestämt att projektet inte blir av nyanserar han bilden.

– Vår ambition är att hitta en lösning på det här. Vi för en dialog med arkitekterna och har sagt att vi ska återkomma. Byttan har väckt ett stort engagemang och därför måste vi vara noggranna med det vi gör.

Kia Björling är ansvarig arkitekt på Rundlöf Björling och för henne är inte det viktiga att tävlingsförslaget blir exakt som det ser ut i nuläget utan att de bärande idéerna och kvaliteterna fångas.

– Vi hade ingen aning vad kommunen tänkte att det skulle kosta. Vårt förslag var en snabb skiss och det är många parametrar man kan dra i. Till exempel påverkar konstruktionshöjden på skärmtaket priset väldigt mycket.

Hur reagerade du på att projektet avbröts?

– Det är klart att det är tråkigt men jag tror inte att det är helt stängt. Kommunen vill ju det här, de har gjort en tävling för att de har höga ambitioner. Nu hoppas jag att vi kan sätta oss ner ihop och diskutera en möjlig väg framåt.

Mer att läsa