Nyheter

Oklar framtid för vinnare i Kalmar

4 februari 2020

Vinnarförslaget om ett skärmtak framför restaurangen Byttan kostar för mycket att uppföra, anser Kalmar kommun. Men det vinnande kontoret Rundlöf Björling arkitektur hoppas på omtag.

Annons
Annons
Illustration Rundlöf Björling

Bakgrunden till tävlingen är ett upprop bland ett 40-tal arkitekter i Kalmar som kritiserade ett svartbyggt skärmtak framför Byttan. Det revs under hösten och frågan är nu om det blir något väderskydd klart till sommaren. Här Rundlöf Björlings vinnande förslag.

Det var i november arkitekterna på Rundlöf Björling vann den snabba tvåstegstävlingen om ett nytt väderskydd framför den anrika funkisresturangen Byttan i Kalmar. Kostnaden skulle bäras av en motsvarande höjning av restaurangidkarens hyra. Den dåvarande krögaren satt i juryn men sa upp sitt kontrakt strax efter att tävlingen avgjorts.

När kommunen därefter bad en konstruktör att gå igenom vinnarförslaget visade det sig att det skulle kosta mer än vad den nya krögaren tyckte var rimligt att betala. Förvaltningschefen Peter Arnesson gick då ut i lokalpressen och sa att förslaget inte var genomförbart.

I tävlingsprogrammet fanns det inte några ekonomiska ramar beskrivna.

Annons
Annons

– Det som då var i fokus var den känsliga platsen, att arkitekturen skulle rimma med Sven-Ivar Linds byggnad och fungera ur fornminneshänsyn, säger Peter Arnesson.

När Arkitekten frågar om det är bestämt att projektet inte blir av nyanserar han bilden.

– Vår ambition är att hitta en lösning på det här. Vi för en dialog med arkitekterna och har sagt att vi ska återkomma. Byttan har väckt ett stort engagemang och därför måste vi vara noggranna med det vi gör.

Kia Björling är ansvarig arkitekt på Rundlöf Björling och för henne är inte det viktiga att tävlingsförslaget blir exakt som det ser ut i nuläget utan att de bärande idéerna och kvaliteterna fångas.

– Vi hade ingen aning vad kommunen tänkte att det skulle kosta. Vårt förslag var en snabb skiss och det är många parametrar man kan dra i. Till exempel påverkar konstruktionshöjden på skärmtaket priset väldigt mycket.

Hur reagerade du på att projektet avbröts?

Annons
Annons

– Det är klart att det är tråkigt men jag tror inte att det är helt stängt. Kommunen vill ju det här, de har gjort en tävling för att de har höga ambitioner. Nu hoppas jag att vi kan sätta oss ner ihop och diskutera en möjlig väg framåt.

Rebecka Gordan

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel