Nyheter

Oberlander ger namn till landskapsarkitekturens Pritzkerpris

4 oktober 2019

Den kanadensiska landskapsarkitekten Cornelia Hahn Oberlander ger namn åt det nya internationella priset för landskapsarkitektur som ska delas ut för första gången år 2021.

Annons
Foto TCLF

The Cornelia Hahn Oberlander International Landscape Architecture Prize är namnet på det nyinstiftade priset för landskapsarkitekter.

Att Cornelia Hahn Oberlander ger namn åt det nya priset offentliggjordes vid en pressträff på Kanadas konsulat i New York i tisdags.

– Mitt svar på frågan “Varför Cornelia?” är i grunden väldigt allvarligt: det handlar om klimatförändringarna. Jag vet ingen annan som under så lång tid satt ribban så högt på det området som hon. Hennes arbete illustrerar tydligt att landskapsarkitektur både är vetenskap och konst, sa Charles A. Birnbaum, president för stiftelsen the Cultural landscape foundation, TCLF.

Det är stiftelsen som står bakom priset som är fristående och med en fristående jury. Förutom prissumman på 100 000 dollar omfattar the Oberlander prize två års publika aktiviteter som ska gå i samma anda som den prisade arkitekten eller arkitektgruppens arbete.

Annons

– Att få landskapsarkitekturen att tas på allvar är en utmaning; att synliggöra landskapsarkitektens osynliga hand. Det här är det första landskapsarkitekturpriset med den här summan, jämförbart med Pritzker, sa Charles A. Birnbaum.

Idén att instifta priset hade funnits länge på stiftelsen men det var först när paret Joan Schafran och Rob Haimes, som sitter i dess styrelse, donerade en miljon dollar som grundplåt som the Oberlander prize kunde bli verklighet. Även Pritzkerpriset, som grundades 1979, delar årligen ut 100 000 dollar. Det har däremot fått sitt namn efter filantroperna som instiftade det, affärsmannen Jay Pritzker och hans fru Cindy.

Cornelia Hahn Oberlander är idag 98 år gammal och var inte närvarade vid pressträffen i New York men hon säger i ett skriftligt utlåtande att hon är överväldigad.

– Jag hoppas att Oberlander-priset kommer att sporra landskapsarkitekter att vara innovativa, uppfinningsrika och generera nya idéer, och att bli ledargestalter i samhället, säger hon.

Läs också Arkitektens intervju med Cornelia Hahn Oberlander från år 2015!

Annons

Rebecka Gordan

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel