Gå till innehållet

Här är de nominerade till Kasper Salin-priset

Ett uterum utanför Lund, en kontorsbyggnad i Göteborg, en ombyggd frikyrka i Stockholm och radhus i Malmö är nominerade till Kasper Salin-priset, Sveriges Arkitekters utmärkelse för årets bästa byggnad.

De nominerade bidragen till Kasper Salin-priset 2022 är ritade av arkitektföretagen Brendeland og Kristoffersen, Bornstein Lyckefors arkitekter, Spridd respektive Förstberg Ling.

– Alla fyra har haft en annorlunda sorts beställare, lyssnande och öppen, som gett arkitekten och i förlängningen också användarna stort inflytande. De har också haft högt ställda krav, vilket är avgörande för att få så här hög kvalitet, säger juryns ordförande, arkitekten Stina Johansson i ett pressmeddelande.

Det uterum i Hage i Råängen som är nominerat till priset är ritat av Brendeland og Kristoffersen. Den nominerade kontorsbyggnaden, ritad av Bornstein Lyckefors, ingår i ett stadsutvecklingsprojekt där staden har ambitionen att återknyta det urbana rummet till Göta älv. Ombyggnaden av S:t Paulskyrkan i Stockholm ska inrymma Stadsmissionens verksamhet och är ritad av Spridd. De tolv radhusen i Malmö, av Förstberg Ling, ligger i före detta industriområdet Sorgenfri.

Här är de nominerade till Kasper Salin-priset:

Hage i Råängen, Lund
Arkitekt: Brendeland og Kristoffersen
Beställare: Lunds domkyrka
Ur juryns motivering: ”Arkitekten skapar ett definierat rum utomhus som i sin gestalt och sina beståndsdelar bär idéer om den goda staden, genom att säkerställa platsen för det gemensamma. Kanske som en nytolkning av allmänningen som företeelse?”

Merkurhuset, Göteborg
Arkitekt: Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur)
Beställare: Platzer Fastigheter/Bygg-Göta/Forsman & Bodenfors
Ur juryns motivering: ”Byggnaden utgör ett tillskott i ett trångt läge där arkitekturen både infogar sig och tar plats – en prestation i perfekt balans.”

Mötesplats Mariatorget, Stockholm
Arkitekt: Spridd
Beställare Stockholms Stadsmission
Ur juryns motivering: ”Resultatet är en välkomnande mötesplats i staden som genomförts med stort engagemang och med social hållbarhet som ledstjärna och fokus.”

Tolv hus, Malmö
Arkitekt och beställare: Förstberg Ling
Ur juryns motivering: ”Genom ett robust och enkelt ramverk skapar projektet utrymme för stor variation och rikedom inom detsamma. Det är uppfinningsrikt och intresseväckande i stort och smått, från material och detalj till funktion.”

Juryn har bestått av arkitekterna Christer Malmström, Einar Rodhe, Helena Tallius Myhrman och Stina Johansson. Vilken byggnad som vinner årets pris avslöjas på Arkitekturgalan i Göteborg den 13 mars.

Mer om Arkitekturgalan 2023

Mer att läsa