Gå till innehållet

Lågenergihus i Stockholm får stort lån från EU

EU:s klimatbank EIB stöttar byggandet av två nyproducerade bostadshus på Södermalm och i Kista genom ett lån på 800 miljoner kronor.

Det är den kooperativa hyresgästföreningen SKB som får EU-lånet för att bygga de två bostadshusen om vardera 150 lägenheter, ritade av Brunnberg och Forshed respektive Kjellander Sjöberg.

SKB, som fick ett stort lån från EU redan år 2017, ser den nya finansieringen som en möjlighet att fortsätta att hålla tempo i byggandet, trots de tider som råder med avstannande projekt och stigande material- och energipriser.

– Vi är stolta över att EIB ger oss ett förnyat förtroende. Det visar att vi ses som en aktör som driver på en hållbar omställning, säger SKB:s vd Ingrid Gyllfors i ett pressmeddelande.

Kvarteret Torshamn i Kista, ritat av Kjellander Sjöberg, är det andra energisnåla bostadshuset som får finansieringsstöd från EU. Byggstart är i juni nästa år.

Thomas Östros är vice president för den europeiska investeringsbanken. Han menar att lånet till de två bostadshusen innebär stöttande av ny teknik och att det är ett sätt att höja ribban för nya och mer klimatvänliga byggnadsstandarder.

– EIB:s åtagande som EU:s klimatbank och det fokus som finns just nu på energieffektiva byggnader är särskilt viktig just nu. Efterfrågan på energi effektiva lösningar har ökat markant efter den ryska invasionen av Ukraina, säger han i pressmeddelandet. 

Bostadshusen, kvarteret Persikan på östra Södermalm och kvarteret Torshamn i Kista äng, har planerad byggstart i dagarna respektive i juni. Enligt SKB ska energiförbrukningen i dessa nya byggnader att vara ungefär 25 procent lägre än myndighetskraven.

Mer om Tema Bostad

Mer att läsa