Gå till innehållet

Bästa huset ska koras i tv

Nu är det premiär för den nya tv-serien där 16 hus tävlar om priset Årets hus, som delas ut i samarbete med Sveriges Arkitekter. Juryns ordförande är Petra Gipp.

Med start idag 29 september diskuteras arkitektoniska kvaliteter hos villor och fritidshus i den nya serien Grand Designs Årets hus. I fyra avsnitt som sänds i TV4 och TV4 play presenterar journalisten och arkitekturkritikern Mark Isitt 16 hus i fyra olika kategorier som tävlar om titeln Årets hus.

Till skillnad från många andra program i genren lyfts också landskapsarkitekturens och inredningsarkitekturens betydelse fram. Det var ett uttalat krav från Sveriges Arkitekter som är med och delar ut priset och har satt samman juryn.

– Anledningen till att vi medverkar är att vi tycker att det är viktigt att bredda samtalet om arkitektur. Vi ville ta chansen att visa för en bredare publik hur olika professioner inom yrket samverkar. Därför ville vi också att de professionerna skulle vara representerade i juryn för att få ett rikare samtal och en större förståelse för att arkitektur inte börjar med en byggnad utan med en plats och att upplevelsen av arkitektur fortsätter in i byggnaden, säger Julia Hertzman som varit ansvarig på Sveriges Arkitekter och processlett juryarbetet.

Juryn består av Åsa Ehn Hillberg (landskapsarkitekt), Marcia Harvey Isaksson (inredningsarkitekt), Per Johanson (arkitekt), samt ordföranden Petra Gipp (arkitekt), som tidigare bland annat suttit i juryn för Kasper Salin-priset.

– En stor skillnad är att vi i Kasper Salin-juryn reser runt till de olika byggnaderna, det har vi inte gjort i Grand Designs Årets hus. Arbetet med att förhålla sig till och diskutera arkitekturen blir annorlunda när en inte kan besöka byggnaderna utan blir tvungen att tolka bilder, säger hon.

Arkitekt Petra Gipp leder juryn för Årets hus.

Hur juryarbetet gått till har dock inte skilt sig från andra tävlingar.

– Juryarbetet har varit väldigt spännande och roligt. Vi har diskuterat byggnadernas relation till platsen, volym, material, proportionering – klassiska arkitekturfrågeställningar helt enkelt. Det är mindre byggnader vilket ger en annan kontext att diskutera utifrån än när en pratar om större projekt. Det kan handla om relationen mellan inre rum och yttre rum, hur husen relaterar och lever på platsen.

En skillnad har också varit tv-mediet i sig och dess dramaturgiska krav. 

Jag är inte ett dugg intresserad av tv, jag är intresserad av arkitektur. Men jag tycker att det är viktigt och angeläget att diskutera arkitektur i alla medier.

Petra Gipp

– Jag är inte ett dugg intresserad av tv, jag är intresserad av arkitektur. Men jag tycker att det är viktigt och angeläget att diskutera arkitektur i alla medier, därav att jag medverkar. Att Sveriges Arkitekter är med var också en förutsättning. Men jag längtar efter ett program på bästa sändningstid där en upplever och diskuterar platser, byggnader och rum som inte nödvändigtvis är så spektakulära. Vad har en bakgata för kvalitéer? Vad är mataffären för ett slags rum?

I det första avsnittet tävlar fyra hus av arkitekterna Johan Arrhov och Henrik Frick, Edouard Boisse och Saga Karlsson, Martina Eriksson och Johan Sundberg i kategorin Ett med naturen. De följande avsnitten avhandlar kategorierna Hus som vågar vara annorlunda, Gammalt blir nytt samt Fritidshus.

Här de 16 husen som tävlar om titeln Årets hus:

Lilla Rågholmen, i Stockholm, ritat av arkitekterna Johan Arrhov och Henrik Frick.

Villa Meltem, i Visby, Gotland, ritat av arkitekten Martina Eriksson.

Sommarhus Solviken, i Mölle, ritat av arkitekten Johan Sundberg.

Villa J, i Olofstorp, ritat av arkitekterna Edouard Boisse och Saga Karlsson.

Villa Sagalid, i Stockholm, ritat av arkitekten Thomas Sandell.

Södersvik, i Roslagen, Norrtälje, ritat av arkitekterna Anja Johansson Thedenius och Anders Johansson.

Villa L4, i Glumslöv, ritat av arkitekten Jonas Lindvall.

 

Villa Andersson, i Frösakull, Halmstad, ritat av arkitekten Abelardo Gonzalez.

Containerhouse, på Värmdö, ritat av arkitekten Måns Tham.

Villa Radal, i Göteborg, ritat av arkitekterna Andreas Lyckefors och Johan Olsson.

Ruinen, i Saltsjö-Boo, Nacka, ritat av arkitekterna Daniel Widman och Ulrika LowénHorn af Rantzien.

Villa Sjöberg, i Vällingby, ritat av arkitekterna Susanne Ramel och Erik Hökby.

Sommarhus Öland, i Borgholm, ritat av arkitekten Cecilia Margen Wigow.

Programledaren Mark Isitt framför Villa Lapidus, i Stockholm, ritat av arkitekterna Johan Arrhov och Henrik Frick.

Ateljé Grytnäs, i Stockholm, ritat av arkitekten Katarina Lundeberg.

Strandkojan, Gotland, ritat av arkitekten Hans Murman.

Mer om Tema Bostad

Mer att läsa