Gå till innehållet

Kunskapshuset i Gällivare får Guldstolen

Priset för bästa inredningsarkitektur, Guldstolen, gick i år till Kunskapshuset i Gällivare av Liljewall arkitekter och MAF arkitektkontor. Arkitekterna har inspirerats av bygdens samiska kultur, flora och gruvverksamhet.

Det blev interiören till Kunskapshuset i Gällivare som knep Guldstolen i år. Priset delades ut på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 7 april.

– Förändringsarbetet ligger främst i Gällivare kommun och i verksamheten. Vi har haft möjligheten att tolka den och att hitta de kulturella delarna, sa Jonas Hermansson från Liljewall arkitekter vid prisutdelningen.

Kunskapshuset i Gällivare är ett samarbete mellan Liljewall arkitekter och MAF arkitektkontor och byggnaden rymmer traktens gymnasie- och vuxenutbildningar. Interiören följer samma koncept som byggnadens arkitektur. Fasadens röda trä, som hämtat sin kulör från den omgivande naturen, fortsätter in i pelare och innerväggar och formar ett undertak i ett geometriskt mönster. En sittbänk har utformats utifrån det samiska mönster som legat till grund för skolans gestaltning.

”Utsidan blir insidan och den röda tråden löper vidare; från de bastanta kraftfullt röda sittmöblerna och den skulpturala mörkt linoljefärgade ståltrappan med sina tvinnade trapplopp till den lekfullt utformade belysningen, lätt, sirlig och grafisk”, skriver juryn i sitt utlåtande.

Närheten till fjällvärlden och den samiska kulturen avspeglas både i färger, mönster och i den integrerade konsten. Tre samiska konstnärer har skapat konstverk som integrerats i byggnaden, en bild av en samisk stjärnhimmel ingjuten i en 21 meter lång passage i fasaden och en ljusbrunn i entréhallens golv.

Guldstolen har delats ut sedan 1992 av Sveriges Arkitekter (tidigare SIR) och fyller 30 år i år. Priset går till en nyligen färdigställd inredning av hög arkitektonisk kvalitet som är funktionell och väl gestaltad.

– Inredningsarkitektur är en specialistkompetens som vi behöver värna om, sa Kersti Sandin Bülow i Guldstolsjuryn vid prisutdelningen.

Juryn uppskattar den lekfullt grafiska belysningen i Kunskapshuset, sirliga armaturer inspirerade av fiskespön.

Landskapets färger och mönster från den samiska kulturen har inspirerat till utformningen av den fasta inredningen.

Guldstolen

Guldstolen 2021 delades ut av Sveriges Arkitekter på på Arkitekturgalan 2022.

Vinnare: Kunskapshuset i Gällivare

Arkitekt: Liljewall och MAF Arkitektkontor genom Mats Jakobsson (MAF) Jonas Hermansson, Harald Gamrell, Lars Olausson och Veronica Sundqvist på Liljewall arkitekter.

Beställare: Gällivare kommun

Juryns motivering: ”Inredningens delar har med stor skicklighet flätats samman. Utsidan blir insidan och den röda tråden löper vidare; från de bastanta kraftfullt röda sittmöblerna och den skulpturala mörkt linoljefärgade ståltrappan med sina tvinnade trapplopp till den lekfullt utformade belysningen, lätt, sirlig och grafisk. Årets vinnande interiör är varm, välkomnande och öppen för alla.”

Jurymedlemmar: Mia Erlandsson, Backa Carin Ivarsdotter, Marcia Harvey Isaksson, Karin Lundberg, Jurysekreterare: Ulrika Nero

Övriga nominerade till Guldstolen 2021 var: All Blues, smyckesbutik i Stockholm av Jack Dalla Santa Arkitektkontor, EQT:s kontor i Stockholm av Studio Stockholm Arkitektur och Villa G, enfamiljshus på Ekerö av Tham och Videgård arkitekter.

Mer om Arkitekturgalan 2022

Mer att läsa