Gå till innehållet

Kasper Salin-priset till Filborna vattentorn

Wingårdhs arkitekter har ritat vattentornet i Helsingborg som av juryn upplevs som en tidlös arkitektur.
"En lösning som vi hoppas i förlängningen ska visa sig vara lika hållbar som romartidens betong", skriver juryn i sitt utlåtande.

När Kasper Salin-priset firar 60 år går det till Filborna vattentorn i Helsingborg av Wingårdhs arkitekter som har vänt ut och in på den klassiska formen av ett vattentorn. I stället för ett kompakt torn skapar den ringformade konstruktionen ett rum på insidan. Priset delades ut av Sveriges Arkitekter under Arkitekturgalan den 7 april.

– Vattentornet är den synliga produkten i ett stort arbete att bygga ut vattenförsörjningen i Helsingborg, förklarade Joakim Lyth, arkitekt på Wingårdhs, vid prisutdelningen.

Hans kollega Gustav Svärd fyllde i:

– Vi tror fortfarande inte att vi sett något liknande vattentorn. Det kan betyda att det är ett genidrag.

Filborna vattentorn byggdes för att säkra vattenförsörjningen i nordvästa Skåne och stod färdigt 2020. Tornet är en nytolkning och vidareutveckling av ett välkänt slags teknikbyggnader för vattenförsörjning. Här används en beprövad teknik genom att dra nytta av vattnets egen tyngd för att skapa tryck i ledningarna.

Konstruktionen är en ringformad vattenbehållare med en diameter på 90 meter som vilar på 24 pelare. I mitten av ringen bildas ett grönt offentligt uterum. Juryn menar att arkitekterna bidragit till en lösning som kan visa sig vara lika hållbar som romartidens betong.

– Att det som syns och tar plats också görs med stor omsorg visar på hög kompetens både från arkitekten och beställaren, säger juryns ordförande Torun Hammar.

Gert Wingårdh sa vid prisutdelningen att han inte förväntat sig att han och kontoret skulle få ett sjätte Kasper Salin-pris.

– Jag tror vi vinner för att vi har bra medarbetare och ett bra arkitekturklimat i Sverige idag. Nästa Kasper-pris får Sveriges arkitektkår för ett  hållbart uppbyggande av Ukraina, sa Gert Wingårdh på scenen.

 

Det nya vattentornet är 40 meter högt och utgör ett tydligt inslag i Helsingborgs siluett.

Tornet har formen av en ring med 90 meters diameter och bärs upp av 24 betongpelare.

 

Kasper Salin-priset

Kasper Salin-priset 2021 delades ut av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan 2022.

Vinnare: Filborna vattentorn

Arkitekt: Wingårdhs arkitekter genom Gert Wingårdh, Joakim Lyth, Mikael Stemell, Axel Bohlemark, Kimberly McCleary, Hanna Olsson, Gustaf Wennerberg och Alex Svärd.

Beställare: Nordvästra Skånes vatten och avlopp (NSVA).

Juryns motivering: ”Från antikens akvedukter till svampen i Örebro har det funnits en ambition att utveckla teknik och arkitektur i samverkan. Resultaten har ofta blivit häpnadsväckande vackra, beständiga och ikoniska byggnadsverk i sina landskap. Att utnyttja vattnets egen tyngd för distribution är en gammal och energieffektiv metod. Här har både arkitekten och arkitekturen bidragit till en lösning som vi hoppas i förlängningen ska visa sig vara lika hållbar som romartidens betong.”

Juryn har bestått av Torun Hammar, Dan Stubbergaard, Christer Malmström och Stina Johansson.

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset var: Röda huset Sergels torg i Stockholm av Marge, Sara kulturhus i Skellefteå av White arkitekter, och Skären i Stockholm av General Architecture.

Mer om Arkitekturgalan 2022

Mer att läsa