Gå till innehållet

Hård kritik mot inställt arkitektprov

Arkitektprovet, det alternativa sättet att ansöka till landets arkitektutbildningar, har ställts in i år på grund av coronaviruset. Beslutet möts av kritik och besvikelse.
– Beslutet kommer att påverka min största dröm, att bli arkitekt, säger Heidi Långs.

Det var i förra veckan som de fyra högskolorna Chalmers tekniska högskola, Kungliga Tekniska Högskolan, Lunds Tekniska Högskola/Lunds Universitet samt Umeå universitet meddelade att Arkitektprovet, det alternativa sättet att bli antagen till utbildningen, vid sidan av betyg och högskoleprov, ställs in i år. Beskedet kom när det bara var två veckor kvar till deadline för att lämna in den inledande hemuppgiften och det har väckt besvikelse och bestörtning.

– Arkitektprovet är den enda chansen för många. Att vänta ett år kommer att innebära stora problem, främst ekonomiska. Att det inte erbjuds ett alternativ är ofattbart, säger Heidi Långs som var i full gång med att färdigställa hemuppgiften som skulle ge henne chans att bli utvald till att få göra det avslutande provet.

Hon är inte ensam om sin besvikelse. Mellan 600 och 900 personer brukar göra hemuppgiften varje år, i hopp om att bli en av de cirka 300–450 personerna som får göra slutprovet i juni.

Kritik mot det inställda provet kommer även från branschen.

– I en redan orolig tid borde ungdomarnas framtid prioriteras. Det måste finnas bättre lösningar, säger Fredrik Elsner, vd på Wester Elsner arkitekter i ett inlägg som företaget publicerat på sin hemsida.

Han menar att många av företagets bästa arkitekter kommit in i yrket tack vare Arkitektprovet och han uppmanar lärosätena att tänka om, ta hjälp av branschen och trots allt genomföra årets prov.

Arkitektprovets organisation understryker att orsaken till beslutet i grunden är det ansvar som Folkhälsomyndigheten och regeringen ålagt lärosätena: att hjälpa till att minska smittspridningen. Och att alternativa lösningar, som till exempel en ny provform, digitalisering eller senarelagt provtillfälle, redan har undersökts.

– Vi har landat i att ett genomförande med diskuterade anpassningar inte lever upp till de krav på rättssäkerhet och likvärdiga förutsättningar för deltagarna som krävs för ett antagningsförfarande, säger Erik Persson, koordinator för Arkitektprovet vid Umeå universitet, i ett mejl till Arkitekten.

Han beklagar djupt att beslutet påverkar många som vill komma in på arkitektutbildningen.

– Det är väldigt tråkigt, både för sökande och för våra lärosäten, att gå miste om det alternativa urvalet till höstterminen 2020. Vi som arbetar med Arkitektprovet har såklart omfattande kännedom i hur mycket tid och kraft många deltagare ägnar åt att förbereda sig för och delta i provet. Vi hoppas självklart att många av de som hoppats söka in via provet i år återkommer nästa år, säger Erik Persson.

Mer att läsa