Gå till innehållet

Flera stora kontor varslar

Varsel och uppsägningar fortsätter att öka, men än så länge är arbetslöshetssiffrorna låga. Ett ökat antal uppsägningar har inte slagit igenom i statistiken än.

Bara under de senaste veckorna har sammanlagt cirka 65 personer varslats på White, Wingårdhs samt Semrén och Månsson. 

– Alla arkitektföretag behöver ha en hög debiteringsgrad för de anställda. Har vi inte folk sysselsatta i projekt går det snabbt utför. Vi som är större och som finns på flera marknader har en liten fördel kanske, för vi kan förflytta folk. Men vi har ändå tvingats säga upp cirka tio personer och nu varslat 25 anställda i Stockholm. Vi hoppas att varslet inte ska behöva genomföras, säger Alexandra Hagen, vd på White. 

Bakgrunden till beslutet är densamma som många arkitektföretag brottas med. Det är en kraftig inbromsning av bostadsprojekt och kontorsprojekt på grund av minskad efterfrågan, höjda räntor, ökad inflation och högre byggkostnader. Det är en cocktail som leder till att projekten inte går ihop och läggs ner eller pausas. 

Det finns ett stort behov av våra tjänster, men det saknas just nu finansiella förutsättningar för projekten.

Alexandra Hagen, vd White arkitekter

– Offentliga uppdrag går fortfarande bra och projekt i tidiga skeden. När det vänder vill beställarna ha projekt som är redo att dra igång. Det finns ett stort behov av våra tjänster, men det saknas just nu finansiella förutsättningar för projekten, säger Alexandra Hagen. 

Gert Wingårdh, vd på Wingårdhs, har också tvingats varsla cirka 20 anställda. 

– Ett projekt har lags ner helt och flera har skjutits upp. Då har vi inte så mycket annat att göra än att minska kostnadsmassan, säger han.

Ett projekt har lags ner helt och flera har skjutits upp. Då har vi inte så mycket annat att göra än att minska kostnadsmassan.

Gert Wingårdh, vd Wingårdhs arkitektkontor

Hur gör ni med praktikanter under de här omständigheterna?

– Vi har inte skurit bort praktikanter utan försöker ha dem kvar under våren. Men hur det blir senare vet jag inte. Det är svårare att säga upp medarbetare än att säga nej till nya praktikanter. Jag vågar faktiskt inte spekulera så mycket framåt alls just nu, säger Gert Wingårdh.

Den senaste månadsstatistiken över arbetslösheten bland arkitekter visar att uppsägningarna i branschen börjar få genomslag i statistiken. På en månad har cirka 30 arkitekter fler lyft a-kassa. I februari var det 166 stycken som fick a-kassa och 63 personer som deltog i något arbetsmarknadsprogram. Dessa personer utgör tillsammans 2,4 procent av arkitekterna som är medlemmar i Akademikernas a-kassa.

Men siffrorna från a-kassan visar inte hela sanningen. Statistiken missar arbetslösa som inte är medlemmar i a-kassan eller i Sveriges Arkitekter, arbetslösa som inte uppfyller kriterierna för att få a-kassa (till exempel om man ännu inte har varit anställd tillräckligt länge eller nyligen gått med), personer som nyligen blivit uppsagda men fortfarande är anställda, personer som varslats, personer som övergått i egen verksamhet och personer som har skaffat ett annat jobb för att försörja sig.

Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.

– Vi vet att många fler kan komma att omfattas av uppsägning än vad som syns i a-kassans siffror. Siffran kommer att stiga, men det är en eftersläpning. Antalet arbetsbristförhandlingar är fler än normalt. Det vi befarar är att de som nu blir uppsagda kommer att ha svårt att hitta ett nytt jobb, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.

Det här läget sätter Sveriges Arkitekter under viss press. Bara förhandlingarna slukar stora resurser. Lägg till alla medlemmar som behöver rådgivning och stöd. Dessutom är förbundet måna om att omställningsorganisationen TRR är på tårna när de nu får ett stort inflöde från en yrkesgrupp de inte har jobbat mycket med under senare år. 

– Rådgivning och förhandling är kärnan just nu, men vi gör väldigt mycket annat också för att underlätta för våra medlemmar. En grupp vi oroar oss lite extra för är de nyutexade som riskerar att inte komma in i branschen och som inte riktigt syns i statistiken, säger Tobias Olsson. 

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa