Gå till innehållet

Fackförbunden växer – närmare en miljon akademiker

Sveriges Arkitekters medlemmar ökar med sex procent och toppar Sacos statistik över medlemsförbundens ökade antal medlemmar.

Saco är Sveriges akademikers centralorganisation och består av 21 fackförbund, däribland Sveriges Arkitekter. Ny medlemsstatistik visar att förbunden tillsammans ökat med 1,4 procent sedan förra året. Vid årsskiftet uppgick Sacoförbundens totala antal medlemmar till 958 092 personer, varav 722 360 är yrkesverksamma.

Sveriges Arkitekter är ett av de mindre förbunden inom Saco men är ett av de förbund som står för den största ökningen. På ett år har antalet yrkesverksamma medlemmar ökat med sex procent, vilket motsvarar cirka 600 personer. Totalt har Sveriges Arkitekter idag 14 237 medlemmar.

Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson tror att konjunkturläget är en av orsakerna till årets stora ökning.

Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.

– Vi brukar växa mer än de andra förbunden, men det är ju svårt att veta exakt varför. Oron för konjunkturen är säkert en orsak just nu, där vår inkomstförsäkring och rådgivning kan göra stor skillnad. Vi vet att medlemrådgivningen och stödet ligger i topp när vi frågar medlemmarna vad som är viktigast i medlemskapet, säger han.

Vad betyder det för förbundets verksamhet att antalet medlemmar blir fler?

– Att vi blir ännu starkare tillsammans och kan göra mer, eftersom vi företräder fler och eftersom vi får in mer pengar till verksamheten.

En yrkesverksam fullbetalande medlem i Sveriges Arkitekter betalar idag 342 kronor per månad i medlemsavgift. Det är en höjning med tolv kronor sedan förra året och den fjärde högsta månadsavgiften bland Saco-förbunden.

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa