Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Erséus arkitekter säljer sitt Stockholms­kontor

Erséus arkitekter säljer sitt Stockholmskontor till Yellon. Samtidigt drivs Erséus arkitekter i Göteborg vidare.
– Det känns bra, det här är ett sätt att lösa situationen i rådande konjunkturläge, säger företagets grundare Peter Erséus.

Erséus försäljning av Stockholmskontoret föregicks av en diskussion om hur företaget skulle organisera sig i det nya konjunkturläget. Företaget har liksom andra arkitektkontor drabbats av ett dramatiskt sämre inflöde av jobb framför allt inom bostäder och har sagt upp ett tiotal medarbetare sedan i höstas.

– Jag hade is i magen länge, jag har ju varit med i många år och är luttrad när det gäller konjunkturnedgångar. Men det kom till ett läge när vi tvingats säga upp medarbetare och samtidigt hade två dyra kontor i Stockholm och Göteborg. I stället för att lägga ner ett kontor, vilket hade varit smärtsamt, ville vi undersöka om det fanns någon som ville ta över i Stockholm, säger Peter Erséus till Arkitekten.

Yellons uppköp av Erséus arkitekter Stockholm offentliggjordes via ett pressmeddelande på torsdagen:

– Vi har länge haft ambition om att växa på Stockholmsmarknaden, säger Yellons vd Markus Leijonberg.

I och med uppköpet har Yellon nu drygt 80 anställda i Jönköping, Malmö, Göteborg och Stockholm.

Fredric Scherman är delägare i Erséus arkitekter Stockholm sedan 2012 och följer med in i den nya organisationen.

– Yellon har en spännande tvärdisciplinär profil, säger han i pressmeddelandet och konstaterar vidare att Stockholmskontoret, med cirka tio medarbetare, kommer att fortsätta som vanligt men nu med uppdrag över hela landet.

Peter Erséus var en av grundarna till Erséus Frenning Sjögren som startade 1987 och som vann Kasper Salin-priset för Handelshögskolan i Göteborg år 1995. Därefter bjöds kontoret in till och vann flera tävlingar, bland annat om strukturplanen för Hammarby Sjöstad, och det var då kontoret också etablerade sig i Stockholm. När Peter Erséus startade Erséus arkitekter år 2002 tog han med sig Stockholmskontoret in i den egna verksamheten. 

Nu ser han fram emot att driva kontoret vidare från Göteborg, där han idag har tolv anställda, med projekt främst i Göteborgsområdet men också i andra delar av landet.

– Jag har inte för avsikt att trappa ner. Det känns som att vi alla har hjälpt varandra genom den här affären och vi känner en entusiasm inför framtiden, även om vi sörjer att gå skilda vägar, säger Peter Erséus.

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa