Gå till innehållet

Arbetslösheten ökar till 6,3 procent

Från att ha legat still under februari och mars ökar andelen arbetslösa arkitekter igen. Värst drabbade yrkesgruppen är inredningsarkitekterna där procenttalet blivit tvåsiffrigt.

När Sveriges Arkitekter på tisdagen presenterade sin senaste konjunkturbarometer, var det återigen ökade siffror för arbetslösheten. Andelen medlemmar som någon gång under april lyfte a-kassa har ökat från 5,9 till 6,3 procent. 

Enligt förbundet är det uppsägningarna och hyvlingarna som genomfördes i januari och februari som nu ger utslag. Och förbundet ser att både uppsägningar och hyvlingar fortsätter.

– Maj har inte börjat bra. Flera kontor väljer fortfarande att säga upp eller hyvla när projekt skjuts på framtiden och det är svårt att få ett nytt jobb. Risken finns att arbetslösheten fortsätter att öka, säger Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter, i en kommentar.

Enligt konjunkturbarometern har den största ökningen i arbetslöshet skett bland inredningsarkitekter som gått från 9 procent i mars till 10,1 procent i april. Antalet arbetslösa arkitekter har ökat från 7,4 till 7,9 procent. Landskaps- och planeringsarkitekter har hittills varit minst drabbade i lågkonjunkturen men även bland dessa yrkesgrupper har det skett en ökning, från 1,7 till 1,8 procent respektive från 0,4 till 0,6 procent.

För ett år sedan, i april 2023, låg arbetslösheten bland Sveriges Arkitekters medlemmar i a-kassan på 3,1 procent.

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa