Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Annica Kvint får Kritikerpriset

För att kunnigt och med en unik och klar röst förmedla arkitektur och stadsplanering till en bred publik får journalisten Annica Kvint ta emot Kritikerpriset av Sveriges Arkitekter.

Annica Kvint medverkar regelbundet som arkitektur- och designkritiker i Dagens Nyheter och är redaktör på tidskriften Arkitekter. Nu får hon Kritikerpriset som delades ut av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan den 7 april. Juryn lyfter hennes förmåga att förmedla arkitektur till en bred publik med ett direkt och distinkt tilltal.

– I en tid av polarisering och intolerans står hon upp för folkbildning och kritiskt granskande och blir med sina skarpa texter en omistlig länk mellan profession och allmänhet, säger juryns ordförande Per Bornstein.

Juryn lyfter också hur Annica Kvints texter i dagspressen uppmärksammar kritiska frågor om stadens och den byggda miljöns utveckling och att det är av stor demokratisk betydelse. ”Med djup sakkunskap och stor förmåga bidrar hon med sin journalistik till en fördjupad debatt och möjlighet till ett ökat kunskapsläge i angelägna frågor för såväl branschen som för en bredare allmänhet”, skriver juryn i sin motivering.

– Det här är inte bara ett pris till mig utan också till journalistiken och den behövs inom det här området, sa Annica Kvint när hon tog emot priset.

 

Kritikerpriset

Pristagare: Annica Kvint får Kritikerpriset 2021 som delades ut av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan 2022.

Ur juryns motivering: ”Annica Kvints engagemang och texter i dagspressen uppmärksammar kritiska frågor om stadens och den byggda miljöns utveckling och belyser arkitekturens betydelse för människa och samhälle. I ett sakligt, informerande och resonerande tonläge behandlar hon ämnen från bostadspolitik till arkitekturestetik och hållbarhet.”

Juryn har 2021 bestått av: Per Bornstein, Ana Betancour, Pernilla Glaser och Kerstin Brunnberg.

Mer om Arkitekturgalan 2022

Mer att läsa