Nyheter

Sveriges Arkitekter testar snabb tävlingsform

17 januari 2019

Sveriges Arkitekter lanserar en ny typ av tävling inför Arkitekturgalan. Under 72 timmar ska de tävlande rita en entré, som uppförs vid galan.

Annons
Annons
Foto Holger Ellgaard

Tävlingen rör en temporär entré till Arkitekturgalan på Stockholms konserthus, som ritades av Ivar Tengbom.

Den 21 januari går startskottet för tävlingen Steel race reuse – 72 timmar, som riktar sig till alla som är medlemmar i Sveriges Arkitekter.

– Sveriges Arkitekter vill prova nya format för tävlingar. Den här kortmodellen, som bygger på en dansk förlaga, är spännande för att den kan nå nya målgrupper som tävlar. Stål är i sig självt ett återvinningsbart material och det är positivt att arrangören har höga miljöambitioner med tävlingen, säger Elisabet Elfström, landskapsarkitekt och vice förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.

Elisabet Elfström. Foto: Peter Phillips

Annons
Annons

Tävlingen är ett samarbete mellan Sveriges Arkitekter och Stålbyggnadsinstitutet. Tävlingsprogrammet skickas ut klockan 17.00 den 21 januari och sedan följer tre dygn av tävling, därefter följer juryns arbete och själva vinnaren presenteras först under galan.

– Det är ett helt nytt koncept som lämpar sig för en sådan här tydlig och begränsad uppgift. Vi hoppas att det blir ett stort intresse, men det vet vi ju inte än, säger Anna Forsberg, processledare tävlingar Sveriges Arkitekter.

Har ni en plan B för galaentrén?

– Nej, vi räknar med att det kommer in många bra förslag.

Hur ser ni på risken att de tävlande sover för lite?

– Det är en begränsad och tydlig tävlingsuppgift och inlämningskraven är formulerade med tanke att det ska vara möjligt att bli klar på tre dagar – utan nattarbete, säger Anna Forsberg och bedömer att uppgiften kräver omkring åtta timmars arbete per dag.

Annons
Annons

Tävlingsprogrammet har även granskats av Sveriges Arkitekters tävlingsnämnd som kommit fram till att det är fullt rimligt att genomföra uppgiften inom den utsatta tiden.

Det vinnande bidraget uppförs som entré till Arkitekturgalan 2019. Dessutom fördelas 40 000 kronor mellan de två eller tre bästa bidragen. Arkitekturgalan äger rum den 19 mars i Konserthuset vid Hötorget i Stockholm.

Max Sohl Stjernberg

Gå till nästa artikel