Gå till innehållet

Deras förslag om lång­bord vann 72-timmars­­tävlingen

Viktoria Israelsson och Emma Broberg vann utlysningen Mellan-rummet, om att skapa ett platsspecifikt rumsligt tillägg vid Hedmanska gården i Malmö. De hade 72 timmar på sig att gestalta sitt förslag.

Bland 55 inlämnade bidrag blev det arkitekterna Viktoria Israelsson och Emma Broberg som vann 72-timmarstävlingen Mellan-rummet som utlystes i slutet av april. Vinnarna är arbetssökande sedan de tog sin arkitektexamen på KTH 2023 och det var första gången de deltog i en arkitekttävling.

– Vi har känt en frustration och rastlöshet under det senaste året eftersom arbetsmarknaden ser ut som den gör. Passande nog utlystes denna tävling och vi tyckte det var ett ypperligt tillfälle att testa våra arkitektvingar och skapa något tillsammans, säger de i ett pressmeddelande.

Viktoria Israelsson och Emma Broberg inspirerades av korsvirkestekniken i Hedmanska gården. Alla byggkomponenter ska kunna demonteras och återbrukas.” En gestaltning som skapar rumslighet och tydlig avgränsning samtidigt som dess genomsläpplighet bidrar till att framhäva platsens omgivande fasader”, skriver juryn i sin motivering.

Tävlingstomten är en nästan sluten innergård vid Hedmanska gården där Form design center huserar. I utlysningen efterfrågades en arkitektonisk idé som lyfter fram platsens kvaliteter och historia och som bidrar till diskussionen om vad en samtida offentlig plats kan vara. Arkitekterna ser platsen som ett publikt vardagsrum och vill möblera platsen med ett långbord med plats för möten, firanden eller ett parti schack.

– Vår förhoppning är att Långbord ska bli en permanent installation på Hedmanska gården, men vi har ritat projektet för att det ska kunna leva vidare och återbrukas på annan plats, säger Viktoria Israelsson och Emma Broberg i pressmeddelandet.

Utlysningen riktade sig till nyexaminerade arkitekter inom byggnad, inredning, planering och landskap.

– I tider av lågkonjunktur känns det både viktigt och nödvändigt med kreativa initiativ som Mellan-rummet!  Att det vänder sig till just nyexaminerade och med ett tydligt hållbarhets- och kulturmiljöperspektiv ger framtidshopp, inte minst med tanke på alla spännande förslag vi fått in på så kort tid, säger Emina Kovacic, ordförande Sveriges Arkitekter och en av juryledamöterna, i pressmeddelandet.

Mer om 72 timmarstävlingen

Alla inlämnade bidrag i Mellan-rummet presenteras i en utställning på Form design center i sommar.

På andra plats i tävlingen kom Nelly Axelsson med bidraget Sida vid sida. På tredje plats kom Lukas Hammarskiöld och Veronica Larsson med bidraget Rem och regel.

Juryn bestod av: Olof Martinsson, Emina Kovacic, Sven Vildergren, Linn Osvalder och Kristoffer Nilsson. Tävlingen arrangerades av Form/Design center, Sveriges Arkitekter och lokalföreningen i Skåne, med stöd av SLU Tankesmedjan Movium och Malmö stad. 

Mer att läsa