Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Möbeldesign­museum lägger ner

Möbeldesignmuseum i Stockholm startade år 2018. Nu meddelar grundarna Lars Bülow och Kersti Sandin att de lägger ner.

– Det är väldigt tråkigt. Vi hade gärna fortsatt men det är en ekonomisk realitet, säger Lars Bülow till Dagens Nyheter apropå beskedet att stänga ner.

Det var i februari 2018 som inredningsarkitekterna och möbelformgivarna Kersti Sandin och Lars Bülow slog upp dörrarna till det nya möbeldesignmuseet i Frihamnen i Stockholm. Utställningen är baserad på deras privata samling möbler och innehåller över 1 000 objekt av cirka 300 formgivare.

Redan i februari i fjol flaggade paret för att de inte skulle klara att själva finansiera museet längre.

– Det handlar inte om vår försörjning utan om resurser till det arbete som ska göras. Lokalerna är den största kostnaden, sa Lars Bülow till Arkitekten då.

Dagens Nyheter rapporterar att paret idag står för 80 procent av finansieringen och att driftskostnaderna blivit för höga.

Möbeldesignmuseum har sedan starten samarbetat med flera designutbildningar. Så sent som i oktober i år hade de en utställning med examensarbeten från Konstfack

– Det känns väldigt tråkigt att vi måste stänga, inte minst då det gäller vårt samarbete med designskolorna, säger Lars Bülow till Dagens Nyheter.

Nu är planen att samlingen magasineras och istället får digital form. I samband med möbelmässan i februari nästa år ska det lanseras en ny hemsida. 

– Jag brukar säga att vi transformeras från en fysisk mötesplats till en digital plattform egentligen. Och sedan vet vi inte. Det kan hända att något dyker upp som gör att vi kan komma tillbaka, säger Lars Bülow till Dagens Nyheter.

Mer att läsa