Gå till innehållet

Möbeldesignmuseum söker ekonomiskt stöd

Möbeldesignmuseum i Stockholm startades av Kersti Sandin och Lars Bülow i februari 2018. Nu behöver grundarna stöd för att verksamheten ska kunna fortsätta.
– Vi känner att vi inte kan finansiera det själva längre, säger Lars Bülow.

Det var så här års, i februari, för tre år sedan som inredningsarkitekterna och möbelformgivarna Kersti Sandin och Lars Bülow slog upp dörrarna till ett nytt möbeldesignmuseum i Frihamnen i Stockholm. Utställningen är baserad på deras privata samling möbler och innehåller i dag cirka 1 000 objekt av 300 formgivare.

– När vi startade Möbeldesignmuseum saknades ett formmuseum och en neutral plats där akademi och industri kunde mötas. Nu har vi etablerat verksamheten och visat att den behövs och fungerar, säger Lars Bülow.

När pandemin slog till förra våren hade museet en fulltecknad vår framför sig med seminarier, träffar och visningar. Museet besöktes även av turister från över 40 länder.

– Allt avbokades i mars förra året och vi har inte kunnat ha några visningar. Men vi har ändå haft en hel del besökare under året. Vi har ju gratis entré och det är vår tanke, att det inte ska finnas några hinder, att vem som helst ska kunna komma, säger Lars Bülow.

Men nu är alltså gränsen nådd för att paret Sandin Bülow ska kunna finansiera museet och dess verksamhet med egna medel. De hoppas på ett grundstöd från Stockholms stad och regionen och på ytterligare medel från fonder och från industrin.

Kersti Sandin och Lars Bülow.

– Det handlar inte om vår försörjning utan om resurser till det arbete som ska göras. Lokalerna är den största kostnaden. De finns och fungerar bra i ett intressant läge men vi är inte främmande för att etablera oss någon annanstans, säger Lars Bülow.

Möbeldesignmuseum har fått draghjälp från flera personer i branschen. I en debattartikel i Dagens Nyheter den 18 februari undertecknade nio personer ett upprop där de lyfter fram behovet av den fysiska utställningen, där möbelbransch, möbelsnickare och formgivare kan studera möblernas proportioner, hur de sammanfogats och hur de slits. ”Med sin imponerande samling, sina specialutställningar, möten och workshops fyller Möbeldesignmuseet ett stort behov”, skriver debattörerna, däribland professor Kerstin Wickman, konstfacks rektor Maria Lantz och svensk Forms vd Mats Widbom.

– Vi har gjort en massa ansökningar och har inlett dialog med staden och regionen. Vi är beredda att hålla ut fram till sommaren då vi hoppas kunna få besked, säger Lars Bülow.

Mer att läsa