Gå till innehållet

Nya Riba-profilen inleder Arkitektur­galan

Muyiwa Oki valdes till ordförande för den brittiska arkitektorganisationen Riba för att driva på klimatåtgärder och mångfald i arkitektkåren. Nu möter han de svenska och europeiska organisationerna under Arkitekturgalan i Malmö för att diskutera arkitekternas roll i omställningen.

Dagarna i Malmö kommer att bli intensiva för Muyiwa Oki. Han ska föreläsa på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 9 april, men också hinna träffa delar av förbundets styrelse i ett samtal om hållbarhet, etiska regler, inkludering och jämställdhet. Dessutom har han möte med representanter för den europeiska arkitektorganisationen ACE och ska guidas runt Malmö av stadsarkitekten Finn Williams, också han från Storbritannien.

När Muyiwa Oki valdes till ordförande för Royal institute of British architects, Riba, i september 2023 blev han den yngsta och också den första svarta ordföranden för Riba under organisationens 190 år långa historia.

Den brittiska arkitektorganisationen hade då länge fått kritik för rasism och underrepresentation i sin ledning. För att förändra det drev flera brittiska organisationer, som arbetar för en jämlik arkitektkår, under våren 2022 en kampanj för att nominera Muyiwa Oki, 32 årig brittisk arkitekt född i Nigeria, som ny ordförande.

I sitt invigningstal som publicerades på Riba:s blogg deklarerade Muyiwa Oki sina ambitioner för att göra arkitektkåren mer jämlik och representativ för befolkningen:

”Jag ställde upp i valet för att representera allas röster och verka för en ökad transparens och mångfald i branschen”, sa han.

Muyiwa Oki valdes också för att peka ut en riktning för arkitektkårens arbete för en fossilfri byggd miljö och han har en tydlig agenda fokuserad på klimatåtgärder.

Som arkitekter är vi förvaltare av vår planets framtid och det är viktigt att varje arkitekt ser sig själv som en förändringsagent.

Muyiwa Oki

”Som arkitekter är vi förvaltare av vår planets framtid och det är viktigt att varje arkitekt ser sig själv som en förändringsagent”, står att läsa i talet på Riba:s blogg.

Sedan han tillträdde som ordförande har han ägnat mycket tid åt att påverka politiker att driva på klimatomställningen och har deltagit i flera paneler, rundabordssamtal och evenemang. En av hans första uppgifter var att med Riba stå värd för ett rådhusmöte om återanvändning av befintliga byggnader som ett alternativ till rivning och ombyggnad. I november förra året träffade han den brittiska utrikesministern och han var på plats på COP28 i slutet av förra året.

För att nå ut med sina budskap har han också engagerat sig i brittisk arkitekturpress och skrev bland annat i Dezeen i februari i år om klimat- och energifrågan kopplad till Storbritanniens bostäder.

”Detta allmänna valår är en chans att återställa urtavlan och behandla klimatnödsituationen som det akuta, existentiella hot det är, och att nästa regering lägger fram en nationell upprustningsstrategi”, skrev han.

Som ordförande för 52 000 medlemmar i Riba vill Muyiwa Oki också öka medlemstalen och organisationens inflytande och arbeta för rättvisare och högre löner. Han vill omdefiniera arkitekternas roll till att arbeta mer med ombyggnad och klimatåtgärder. Han uppmanar arkitekter att lägga om kurs :

”Det behövs ett grundläggande skifte för att visa arkitekturens relevans i dagens värld och inspirera nästa generations arkitekter”, sa han när han tillträdde som ordförande för Riba.

Om Muyiwa Oki

Muyiwa Oki föddes i Nigeria 1991 och kom till England som elvaåring. I september förra året började han sin tvååriga presidentperiod vid Royal Institute of British Architects, Riba, grundat 1834 och med 52 000 medlemmar världen över.

Muyiwa Oki jobbar också som arkitekt på arkitektkontoret Mace, och tidigare på Grimshaw där han grundade ett multietniskt nätverk. Han är också rådgivare för Londons borgmästare.

Mer om Arkitekturgalan 2024

Mer att läsa