Gå till innehållet

Bomässan i Skellefteå byter inriktning

Bomässan i Skellefteå 2026 blir samhällsbyggnadsexpot SE26.
– Det är inte bara bostäder som behövs här uppe. Det är också frågor kring social hållbarhet, mobilitet, kompetens, energiförsörjning, klimat och miljö, säger Helena Renström, projektchef för SE26.

Den planerade bomässan i Skellefteå, som Arkitekten tidigare har rapporterat om, har ändrat inriktning och namn: Society expo 2026 ska handla om utveckling av och lösningar för hållbara samhällen i snabb förändring. 

– Det är inte bara bostäder som behövs här uppe. Det är också frågor kring social hållbarhet, mobilitet, kompetens, energiförsörjning, klimat och miljö. Alla dessa delar måste med, säger Helena Renström, projektchef för expot som kallas SE26. 

Bakgrunden till satsningen ligger i den samhällsomvandling som påbörjades för drygt tio år sedan, men som ökat takten i och med de stora industrisatsningarna i norr och vad de för med sig. I snitt flyttade 105 personer per vecka till Skellefteå under de första sex månaderna. 

– Jag vill betona att detta inte är fly-in-fly-out-jobb, utan det här är inflyttare och någonstans ska de här människorna bo, säger Helena Renström. 

Ordinarie bostadsbyggande i kommunen ligger idag på runt 700 bostäder per år. 

– Det måste förstås öka och att snabbt bygga många bostäder för en stor befolkningsökning innebär utmaningar på flera plan. Det är så att säga i “skavet” mellan snabbhet och hållbarhet vi behöver nya lösningar, säger Helena Renström. 

Det är så att säga i “skavet” mellan snabbhet och hållbarhet vi behöver nya lösningar.

Helena Renström

Hon tar upp såväl miljömässig, social som ekonomisk hållbarhet och en ”aktivering av samhället”. 

– Hur skapar vi förståelse och underlättar för såväl nuvarande medborgare som nyinflyttade under den här starka expansionsperioden? Hur möts kulturer? Hur hittar vi bostäder, kan fritidshus hyras ut till exempel? Samtidigt gäller det att det inte blir för höga hyror och att de nya områdena inte bygger in problem. 

Ytterligare en del i export är mobilitet. I industrin är det ofta treskiftsverksamhet. Många nyinflyttade har inte körkort och blir beroende av kollektivtrafiken.

– Men har vi bussturer som går så ofta, dygnet runt? Hela samhällsapparaten och planeringen behöver ses över, säger Helena Renström.

Bland de stora investeringarna i Skellefteå märks utbyggnaden av Skelleftehamn, Norrbotniabanan, Arctic center of energy, ACE, och Boliden som investerar miljarder i ett nytt så kallat elektrolysverk vid Rönnskärsverken. 

– Den industriutveckling som sker hos oss i norr har enorm betydelse för såväl Sverige som hela Europa. Som enskilda kommuner klarar vi inte ensamma av den samhällsomställning som krävs. Det behövs fler parter in i detta: civilsamhället, näringslivet, det nationella planet och EU. Alla har ett stort intresse av att det lyckas med satsningarna i norra Sverige, och det är de hållbara lösningarna SE26 ska fokusera på, säger Helena Renström. 

Om Society expo, SE26

 Expot planeras hållas 27 maj till 9 juni 2026. 

Fokus och arrangemang kommer sträcka sig över tre områden:

  • Stadskärnan byggs samman med bland annat Campus Skellefteå till ett sammanhängande stråk där själva utställningsområdet SE26 ka hållas.
  • Skelleftehamn och de industrier som etablerats i närheten, där Kurjoviken blir en arena. 
  • Skellefteå airport, en av världens största när det gäller antalet elflygsstart- och landningar, och som även har av de första stadsnära drönarflygplatserna i Sverige, blir en del med fokus på energilösningar.

Mer om Norrlands expansion

Mer att läsa