Gå till innehållet

Skellefteå planerar bomässa med fokus på tätt och lågt

Skellefteå planerar en bomässa till år 2026. Förstudien till mässan är gjord av bland andra Thomas Sandell.
– Vi vill bygga en stadsdel där det är rop-avstånd till varandra, säger han.

Bakgrunden till bomässan är bland annat den boom staden står inför med den stora industrisatsningen Northvolt. Bostadsbyggandet i Skellefteå kommun ligger idag på runt 200–300 bostäder per år men kommer att öka.

– Vi måste upp mot 1 500 år per år för att möta efterfrågan, säger kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) som varit med och tagit beslutet om en bomässa.

Arkitekt Thomas Sandell har tillsammans med Afry gjort förstudien till bomässan.

– Vi vill bygga en stadsdel som är tät och låg, med något undantag för ett högre hus med tolv våningar. Vi kallar det att det ska vara rop-avstånd till varandra. Inspirationen kommer ganska mycket från fiskelägen och fiskesamhällen där man byggt för att skydda från vind och blåst och fånga in solen, säger Thomas Sandell.

Omkring 250 bostäder för 500 personer ska byggas, men temat är ännu inte bestämt.

– Skellefteå befinner sig i en unik samhällsomvandling och vår kommun har mycket av det som unga människor efterfrågar idag, säger Evelina Fahlesson. I Skelleftehamn finns närheten till rekreationer, skolor och jobb, alltså att vardagen blir enkel.

Tomas Sandell arbetar även med det kommunala bostadsbolaget och han säger att mot bakgrund av stadens utveckling blev det naturligt att tala om en bomässa. Efter att ha tittat på detaljplaner föll valet på Skelleftehamn och ett område som kallas Pokerbacken, cirka en och halv mil från de centrala delarna av Skellefteå.

Förstudien har också tagit del av en undersökning från Afry där det konstaterats att den lilla och medelstora staden med max 100 000 människor är mest attraktivt för unga människor (ålder 18-35 år).

– Den stora staden har inte den dragningskraft som den att hade en gång i tiden, konstaterar Thomas Sandell. I Skelleftehamn hittade vi en plats som i ett socioekonomiskt perspektiv varit lite bortglömt, det är inte fint att bo där, men är vattennära och med en otrolig potential.

Bomässan i Linköping för några år sedan har betytt en del för planeringen av satsningen i Skelleftehamn.

– Vi har lärt oss mycket från Vallastaden. Vi tänker oss små byggrätter, att bjuda in mindre byggare och lokala arkitektkontor som kan genomföra sina visioner och till och med bygga i egen regi. De stora byggherrarna kommer in i alla fall, säger Thomas Sandell.

Bomässan kommer att ha betydelse för Skellefteå som plats menar Evelina Fahlesson.

– Dels vill vi visa på den bredd av kunskap vi har inom hållbart byggande och spännande energilösningar, där Sara kulturhus är ett exempel. Dels vill vi visa att här finns möjlighet till innovationer i perspektivet av en hållbar samhällsomvandling.

Mer om Norrlands expansion

Mer att läsa