Gå till innehållet

Boverkets byggregler debatteras i riksdagen

Den 18 oktober genomfördes en interpellationsdebatt i riksdagen där bostadsminister Andreas Carlson fick stå till svars för de nya byggreglerna som ska träda i kraft i juli 2025.

Det var riksdagsledamoten Leif Nysmed(S) som skrev en interpellation med anledning av Boverkets nya byggregler och den massiva kritik som framförts mot dem från många av remissinstanserna, däribland Sveriges Arkitekter.

I debatten lyfte Leif Nysmed det som framförts om att de nya reglerna riskerar att leda till sämre standarder, exempelvis sämre ljusinsläpp och rum utan fönster. Han konstaterade också att de som inte har råd att välja bort dåliga bostäder blir de stora förlorarna.

– Hur vill bostadsministern definiera vad som är ett riktigt rum och vad som är en skrubb? sa Leif Nysmed.

Han ställde också den retoriska frågan om vilken kunskap bostadsministern har som inte branschen, som nu är orolig, har.

– Tycker stadsrådet att alla dessa kritiska röster har fel?

Bostadsminister Andreas Carlson (M) svarade inte på den frågan men upprepade flera gånger poängen med de nya byggreglerna, att gå från detaljerade skallkrav till funktionskrav, och sa att det är värt att påminna om varför det behövs:

– Regeringen vill att det ska gå snabbare att bygga, byggandet behöver bli mer kostnadseffektivt och byggsektorn ska få större möjligheter att hitta nya, innovativa lösningar, sa han.

Apropå frågan om rumsdefinition sa han:

– Hela poängen är ju att gå från tydliga detaljkrav så det vore olyckligt att från politisk nivå detaljstyra.

I sitt slutanförande konstaterade Leif Nysmed att fönsterlösa rum med låg takhöjd är klädkammare.

– Det är ju försämringar! Vi måste våga visa vilja, vad vill vi ha för bostäder? sa han.

Andreas Carlson svarade med att lyfta ett exempel där en trea gjorts om åt en behövande familj så att två förråd med fönster blivit två små barnrum.

– De barnen tror jag inte bryr sig så jättemycket om ifall de där rummen är förråd eller inte, sa Andreas Carlson.

Hela debatten, där även Katarina Luhr (MP) deltog, finns att se på riksdagens hemsida.

Mer att läsa