Gå till innehållet

REPLIK: ”Vi arbetar för att öka bredden ytterligare i arbetet med standarder”

Lisa Almkvist och Göran Blomqvist på Svenska institutet för standarder, SIS, svarar på Karin Lindgren Jeppssons debattinlägg om ökade kostnader och bristande representation i arbetet med nya standarder i samband med nya BBR.

Svenska institutet för standarder, SIS, är en ideell förening utan vinstintresse, som samordnar svenska intressenters arbete med att ta fram formella standarder. Vi har stor förståelse för frustrationen inom samhällsbyggnadssektorn, som Karin Lindgren Jeppsson förmedlar i sin artikel.

Framtagandet av standarder är intressentdrivet, och öppet för alla. Att delta ger möjlighet att påverka framtiden för sin verksamhet och bransch, och samhällsutvecklingen. Likaså att bygga sin kompetens om standarder och få tidig tillgång till information. SIS samordnande arbete är förenat med kostnader, vilka delvis täcks genom försäljning av standarder och deltagaravgifter. 

I artikeln nämns kostnaden för SIS Bygghandlingar men, till skillnad från de tidigare tryckta publikationerna som omnämns, är det här en nylanserad digital tjänst som uppdateras kontinuerligt. Om man jämför med andra typer av licenskostnader har SIS Bygghandlingar ett förhållandevis lågt startpris. Skulle de standarder som kan väljas som tillägg till SIS Bygghandlingar i stället säljas separat skulle priset bli högre, då tillvalda standarder är subventionerade. Vi arbetar löpande med att hjälpa våra kunder att ha rätt sammansättning av standarder, och därmed rätt pris för sitt abonnemang. 

Vi delar helt uppfattningen att det är viktigt att ha olika, och framför allt relevanta, perspektiv bland deltagarna i standardiseringsarbetet.

Vi delar helt uppfattningen att det är viktigt att ha olika, och framför allt relevanta, perspektiv bland deltagarna i standardiseringsarbetet. Vi har i dag en bra bredd bland deltagarna i våra kommittéer, men det kan bli bättre, och vi arbetar för att öka bredden ytterligare, till exempel genom informationskampanjer och seminarier.
Här spelar även SKA-rådet, Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd, en viktig roll. Rådet har regeringens uppdrag att se till att fler användarrepresentanter från arbetstagar- och ideella organisationer kan medverka i standardiseringsarbetet, och SACO-förbund som Sveriges Arkitekter kan söka bidrag för deltagande i standardiseringen. 

Vi förstår att det kan vara en utmaning att avsätta tid för att delta i standardiseringsarbetet, därför utvecklar vi arbetssätt och tar fram nya digitala verktyg i syfte att effektivisera och sänka trösklarna för att vara med och påverka innehållet i standarderna. Sätten som finns är flera, och har man inte möjlighet att delta kan man svara på remisserna som finns tillgängliga i minst 60 dagar. Alla synpunkter beaktas. Vi välkomnar och värdesätter det engagemang som Karin Lindgren Jeppsson och övriga i samhällbyggnadssektorn visar, och ser fram emot en fortsatt dialog.

Lisa Almkvist är standardiseringschef, industri och bygg på Svenska institutet för standarder, SIS. Göran Blomqvist är chef försäljning och tjänster på SIS.

Mer om Nya byggreglerna

Mer att läsa