Gå till innehållet

BBR-experten: Tror inte det blir lägenheter utan fönster

Said Elmi föreläser om Boverkets kritiserade nya byggregler inför att de ska träda i kraft i sommar. Han pekar på flera svårigheter men tror samtidigt att det inte blir några snabba förändringar.
– Experimentlustan i stora projekt är inte stor, säger han.

Vad kommer det att innebära att Boverkets nya föreskrifter träder i kraft den 1 juli 2025?

– Idag har vi de allmänna råden som talar om vad den acceptabla nivån är. Det är lätt att hänvisa till dem om det uppstår en diskussion, men när de försvinner kan tolkningarna bli fler. Det blir en svårighet, säger Said Elmi. 

Kravnivån har inte sänkts enligt Boverket men att tolka funktionskraven ska i fortsättningen  byggherren göra. Det ska göras på ett fackmässigt sätt där relevanta och vedertagna standarder och andra branschdokument används. Svårigheten med det, säger Said Elmi, är att flera aktörer kan ta fram egna standarder eller handböcker som säger olika saker. 

– Det slutliga avgörandet har fortfarande kommunerna. Det har inte ändrats. Det är de som ger bygglov, startbesked och slutbesked, säger han. 

Han tror att kommunernas tolkning kommer att skilja sig åt ännu mer nu när de allmänna råden har tagits bort, raka motsatsen till det som var tänkt. Det blir intressant att följa, säger han. Några av de tidigare allmänna råden har blivit föreskrifter och mer styrande. Till exempel måttet på rullstol. Det kan vara en hjälp för att rita bra bostäder även i framtiden, konstaterar Said Elmi.

Men de omformulerade kraven för bostäder har diskuterats mycket, inte minst att fönster och minsta takhöjd har tagits bort. Kommer vi att få se lägenheter utan fönster nu?

Said Elmi tror inte att det blir så i någon större omfattning. Lägenheter måste gå att sälja eller hyra ut, konstatar han. De seriösa aktörerna kanske kan göra justeringar på marginalen. Däremot, påpekar han, finns det en stor grupp människor som har svårt att klara hyrorna i nyproducerade bostäder. De kan vara desperata. Där kan det finnas byggherrar som vill utmana det som är vedertaget.

Said Elmi tror inte heller att så många byggherrar kommer att använda de nya föreskrifterna direkt från 1 juli 2025. Nuvarande BBR kan användas under övergångsperioden fram till 1 juli 2026.

– Aptiten för att sätta sig in i de nya reglerna till halvårsskiftet är inte så stor, även om många tycker att de är intressanta. Experimentlustan i stora projekt är inte stor. Det innebär bara mer kostnader och mer tid. Alla behöver sätta sig in i vad de nya reglerna innebär och gå kurser först, säger Said Elmi.

Det finns aktörer som har börjat titta på vägledningar till de nya reglerna, bland annat Byggtjänst och IQ Samhällsbyggnads regelforum. Så mycket har dock inte hänt där än enligt Said Elmi. Staten vill inte skjuta till de pengar som behövs och inte heller byggherrarna, vilket gör att arbetet inom IQ Samhällsbyggnads regelforum går trögt. Byggtjänst har tänkt sig någon form av abonnemang som för AMA.  

– Det blir ju ett jättearbete för dem och om de även ska visa alla standarder, vad kommer det att kosta? Det blir intressant att följa, säger Said Elmi. 

Flera andra stora förändringar är på gång. Regler för certifierade byggprojekteringsföretag har redan förts in i lag och föreskrifter, vilket innebär att granskning inför bygglov och startbesked inte längre ska göras av kommunen, bara granskningen inför slutbeskedet, om ett sådant företag används.

Intresset för att certifiera sitt företag har varit dåligt, enligt Said Elmi. Men det kan det bli ändring på om granskningen inför slutbeskedet också överlåts till byggherren. Regeringen har gett Boverket i uppdrag att utreda det. Said Elmi tycker det är oroande. Boverket har även fått regeringens uppdrag att utreda möjligheten att kraftigt minska kraven vid ombyggnad. 

– Om kommunerna inte kan agera mot byggåtgärder som inte följer lagen ens vid slutbeskedet, återstår bara tillsynsmöjligheten och det är ett väldigt trubbigt verktyg, säger Said Elmi. 

Mer om Nya byggreglerna

Mer att läsa