Gå till innehållet

Arrhov Frick ritar om Arkdes

I sommar påbörjas en ombyggnad av Arkdes. Lokalerna ska få ny entré, en ny samlingsutställning och fler mötesplatser både ute och inne.

Uppdraget att rita om lokalerna på Arkdes på Skeppsholmen i Stockholm gick för ett drygt år sen till arkitektkontoret Arrhov Frick. Nu har de levererat de första ritningarna. De har valt att återbruka mycket av museets befintliga material i form av stål, glas och trä och sätta ihop till helt nya objekt. 

– Arrhov Fricks arbete karaktäriseras av en tydligt konstnärlig process där återkommande teman inkluderar allt som är viktigt för ett museum; hur man skapar öppna, fria publika ytor där en stor variation av rörelse och liv är möjligt, säger Kieran Long, överintendent på Arkdes, i ett pressmeddelande.

Arkdes samling består av över fyra miljoner objekt, ritningar, skisser, fotografier, anteckningar med mer, från 1880 och framåt. Den nya samlingsutställningen ska ersätta den permanenta utställningen från 1998 och lyfta fram objekt som aldrig visats tidigare. Dessutom arbetar Arkdes på att lyfta fram kvinnor som tidigare glömts i historieskrivningen.

– Nu ligger allt fokus på att skapa det nya Arkdes med ambitionen att bli ett av världens viktigaste museer för arkitektur och design, säger Kieran Long i pressmeddelandet.

Arkdes stänger för ombyggnad den 28 augusti 2023. Nyinvigning är planerad till juni 2024 i samband med att utställningen Designing motherhood öppnar.

Mer om Arkdes

Mer att läsa