Gå till innehållet

Kieran Long går från Arkdes till Amos rex

Arkdes överintendent Kieran Long har rekryterats som museidirektör för konstmuseet Amos rex i Helsingfors.

Kieran Long meddelade tidigare i höstas att han avslutar sitt förlängda förordnande som överintendent för Arkdes i förtid för att ta ett annat jobb. Hans förordnande skulle ha gått ut 2026 men Kieran Long kommer att lämna Arkdes redan i februari 2024.

Nu står det klart att hans nya uppdrag är i Helsingfors på konstmuseet Amos rex som startade där år 2018 och vars nuvarande direktör går i pension.

– Kieran Long har solid expertkunskap inom konsten och han har spännande idéer om hur vi kan utnyttja Amos rex unika plats i hjärtat av Helsingfors, säger vd:n för föreningen Konstsamfundet som äger museet, Stefan Björkman, i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande kommenterar Kieran Long sin nya tjänst:

– Amos rex är en av de mest framgångsrika och spännande nya institutionerna för samtidskonst i Europa och det är en stor ära att bli utvald för att fortsätta det utmärka arbetet.

I pressmeddelandet beskriver Kieran Long också sina visioner för museet:

– I hela min karriär har jag fokuserat på museer som offentliga platser och Amos rex i centrala Helsingfors har potential att bli en av Helsingfors viktigaste. Jag vill att  folk ska uppleva Amos rex som en extraordinär, kollektiv konstupplevelse även om de inte ens köper en museibiljett.

Mer om Arkdes

Mer att läsa