Nyheter

Arkitekterna skramlar mot sexuellt våld

12 december 2019

Flera arkitektkontor engagerar sig i insamlingsevenemanget Musikhjälpen. På BAU har insamlingen blivit en jultradition.
– Det är en stor grej för oss varje december, säger Kristin Gausdal.

Annons
Foto Mattias Ahlm/Sveriges Radio

First Aid Kid är några av artisterna som agerar draghjälp för insamlingen Musikhjälpen.

Under veckan pågår den årliga insamlingskampanjen Musikhjälpen i Västerås och sänds i Sveriges Radio och SVT. Insamlingen går i år till insatser som ska motverka sexuellt våld. I nuläget finns det drygt 3 100 insamlingar arrangerade av företag, privatpersoner och organisationer.

Under de gångna åren är det ett flertal arkitektorganisationer som engagerat sig i insamlingen och i år märks studentföreningen Plankan vid BTH, PE Teknik och arkitektur respektive BAU.

– Det är fint att vara med och det engagerar hela kontoret för en god sak, samtidigt som det är en rolig jultradition. Vi har med en länk till insamlingen i våra mejlsignaturer och röstar på vilken låt vi ska önska. I år föll valet på en gammal arkitektfavorit: Starship med We built this city, säger Kristin Gausdal, arkitekt och partner på BAU.

Annons

Kristin Gausdal. Foto: BAU

Under de första åren företaget medverkade sålde man arkitekttjänster via auktion, men det är något man slutat med.

– Det var jätteroligt, men det fanns ett osäkerhetsmoment eftersom det finns förutsättningar som vi inte känner till i förväg. Även om man kan få ganska mycket arkitekthjälp för 40 timmar, så är det inte alls säkert att det blir klart och det finns därför en risk för besvikelse, säger Kristin Gausdal.

Hur mycket hoppas ni kunna samla in i år?

– Vi har inget mål, utan är bara nöjda med alla som hjälper till eftersom vi skänker mycket själva. Det är en uppmaning till andra att haka på, men vi går inte och mäter eller trissar upp varandra på kontoret.

Annons

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel